Μια συνολική αποτίμηση των αλλαγών που έφερε το στο λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει το , με την υπόσχεση ότι θα δοθούν και 15.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα πανεπιστήμια ώστε να γίνει πράξη η νέα αρχιτεκτονική της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μετά την κατάργηση των ΤΕΙ.

Απαντώντας στους επικριτές του, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, υποστηρίζει ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης στην Παιδεία ήταν αναγκαίο και με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα και πλέον η χώρα μετά την έξοδο από την μνημονιακή καταιγίδα, έχει τις οικονομικές ανάσες να πετύχει την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, καθώς αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει συνοπτικά τα εξής σύμφωνα με τη σταχυολόγηση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το Έθνος:

Πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

Για το 2019-2020 τα στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη από 451 γίνονται 432

Δίνεται η δυνατότητα στα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων να οργανώσουν πενταετή προγράμματα σπουδών και να αναγνωριστούν ως αντίστοιχα – υπό προϋποθέσεις – με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Προβλέπεται διαδικασία ώστε απόφοιτοι Τμημάτων Μηχανικών να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των αποφοίτων αυτών.

Αυξάνεται το ποσοστό θέσεων σε σχολές και τμήματα των που θα διατίθενται στους αποφοίτους από 5% σε 10% μέσα από τις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις. Παραμένει το 5% των θέσεων σε σχολές και τμήματα: πολυτεχνικές, ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, κτηνιατρικές, φυσικής, βιολογίας και γεωλογίας. Διατηρείται το 20% σε ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ. Επίσης προβλέπεται η πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές με ποσοστό θέσεων που θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση.

Παραμένει επίσης το 1% επιπλέον θέσεων για τα εσπερινά ΕΠΑΛ που διευρύνεται με όλες τις πανεπιστημιακές σχολές. Επίσης παραμένει το δικαίωμα επιλογής των αποφοίτων τους να συμμετέχουν στις εξετάσεις με τα ημερήσια ΕΠΑΛ για περισσότερες επιλογές. Η πρόσβαση γίνεται σε σχολές και τμήματα που είναι συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ.