ΟΚΕ: Αυτά χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα

ipaidia thumbnail

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), με τη Γνώμη Πρωτοβουλίας της για την και Κατάρτιση, ανοίγει το διάλογο στα κρίσιμα θέματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η Γνώμη της Ο.Κ.Ε. εντάσσεται στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Επιτροπή για την εξειδίκευση των κεντρικών στρατηγικών στόχων και των βασικών αξόνων παρέμβασης του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου (Ε.Α.Σ.).

Η Ο.Κ.Ε. επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, παρά τις συνεχείς και συχνές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις –μεταρρυθμίσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει συγκεντρωτικό, μη συμπεριληπτικό, ανελαστικό προς τα προγράμματα και τις ανάγκες των μαθητών, αναποτελεσματικό στην κατάκτηση των στόχων του και δυσκίνητο στην αποδοχή των καινοτομιών. Επιπλέον, το ελληνικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, εμφανίζει υστερήσεις σε βασικούς τομείς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι και για την παραγωγική-οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και για την ανταπόκριση της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτητα και με τις νέες τεχνολογίες να επιδρούν καθοριστικά στην παραγωγή, στις αγορές, στη γνώση και στις επικοινωνίες, τα εκπαιδευτικά συστήματα καλούνται να ανταποκριθούν σε  αυτές  τις μεταβολές.

Βασικό προαπαιτούμενο είναι να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση, από το πολιτικό σύστημα, ώστε να συμφωνηθεί μια μακροχρόνια εκπαιδευτική στρατηγική, η οποία και να ολοκληρωθεί με συνέπεια και να αποτυπωθεί ως προς τα αποτελέσματα της.

Σκοπός πρέπει να είναι η δημιουργία μίας ισχυρής, σύγχρονης και ποιοτικής εκπαίδευσης  και για αυτό απαιτούνται παρεμβάσεις και αλλαγές στη δομή του συστήματος, στο περιεχόμενο των σπουδών και στις διδακτικές μεθοδολογίες, στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και στην αναζήτηση επιπλέον οικονομικών πόρων για την εκπαίδευση.

Η Ο.Κ.Ε. τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύστημα το οποίο:

 

Στη βάση των παραπάνω, η Γνώμη της Ο.Κ.Ε. περιλαμβάνει  συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και για την κατάρτιση στην Ελλάδα.

ip[
Exit mobile version