Oι περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιούν οι 11 Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν το πρωί κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με τη συμμετοχή των κοσμητόρων όλων των σχολών ή των εκπροσώπων τους, η περιβαλλοντική εκπαίδευση αναδείχθηκε μέσα από διαφορετικές διαστάσεις και προσεγγίσεις όπως αυτή του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., Θεόδωρου Δαρδαβέση, ο οποίος έθιξε το ζήτημα συγκεκριμένων νοσοκομειακών αποβλήτων.

«Τα ανθρώπινα μέλη από ακρωτηριασμούς, οι καρκινικοί όγκοι, διάφορα όργανα που αφαιρούνται- νεφρά, χολή, τα ούρα, είναι απόβλητα που οδηγούνται σε αποτέφρωση κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι αδιανόητο για μένα να υποθέσω ότι μπορεί τα ούρα να χύνονται σε νεροχύτες και γι΄ αυτό πρέπει να υπάρχει και επιτήρηση της διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δαρδαβέσης.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ συστάθηκε το 1999, με στόχο τη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του Ιδρύματος και από το 2010 συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει κάνει εισηγήσεις για διάφορα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συμμετείχε στη διοργάνωση συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον.