Η εξεταστική πλησιάζει και φαντάζομαι ήδη έχεις αρχίσει να οργανώνεις το καθημερινό σου πρόγραμμα, ώστε να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τον πολύτιμο χρόνο που απομένει μέχρι τις εξετάσεις. Παρόλα αυτά, μήπως αισθάνεσαι τα επίπεδα της παραγωγικότητας σου χαμηλά; Μήπως φαντάζει όλο και πιο δύσκολο το να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τους στόχους που έχεις θέσει έγκαιρα κι αποτελεσματικά; Το πιο πιθανό είναι λοιπόν να σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος την παραγωγικότητα σου χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Εάν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου μία ή περισσότερες από τις 10 παρακάτω «κακές» συνήθειες, φρόντισε να τις αποφύγεις όσο είναι νωρίς και θα δώσεις άμεσα στην παραγωγικότητα σου την ώθηση που χρειάζεται!

1. Χρειάζεσαι (υπερβολικά) πολύ χρόνο για να εκπληρώσεις τον πιο απλό στόχο που έχεις θέσει

Το να κάθεσαι 4 ώρες με το βιβλίο στο χέρι έχοντας διαβάσει μόνο 3 σελίδες ή να έχεις γράψει μόνο μία σελίδα από την εργασία σου δεν είναι κι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιείς τον χρόνο σου. Και το να προσθέτεις επιπλέον ώρες δουλειάς στο πρόγραμμα σου δε σημαίνει απαραίτητα πως θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Μερικές φορές πρέπει να σταματάς αυτό που κάνεις, όταν βλέπεις ότι δεν προχωράει άλλο και να ξεκινάς τον αμέσως επόμενο στόχο, όσο άβολο κι αν είναι. Το πιο πιθανό είναι πως η πρόοδος που έχεις κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή είναι αρκετά καλή για τα δεδομένα σου, δε χρειάζεται να σπαταλήσεις άλλες δύο ώρες από το πρόγραμμα σου Σγια το τίποτα.

2. Ξοδεύεις σχεδόν όλη τη μέρα σου στο να σχεδιάζεις

Κοιτάς επίμονα το πρόγραμμα σου, καθώς σκέφτεσαι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις σωστά και το τελευταίο λεπτό της ημέρας; Περνάς ώρες και ώρες φτιάχνοντας το ημερολόγιο, αλλάζοντας συνέχεια τη σειρά των υποχρεώσεων και γράφοντας ξανά και ξανά σε νέα σελίδα το πρόγραμμα της ημέρας που πρέπει να ακολουθήσεις, μέχρι που η μέρα φτάνει στο τέλος της… Το να σχεδιάζεις το πρόγραμμα σου είναι όντως ένα σημαντικό μέρος για την παραγωγικότητα σου, όχι όμως να σου τρώει περισσότερο χρόνο κι από την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων μαζί. Πρέπει να αναλάβεις δράση και να κάνεις όντως αυτά τα πράγματα που σχεδίαζες με τόση λεπτομέρεια. Γι’ αυτό άσε προς το παρόν το πρόγραμμα στην άκρη χωρίς να κάνεις άλλες αλλαγές και πιάσε κατ’ ευθείαν δουλειά.

3. Κάθεσαι στο γραφείο σου για ώρες χωρίς κανένα διάλειμμα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που άφησες το γραφείο σου για να κάνεις ένα διάλειμμα; Όχι, η διακοπή για να πας τουαλέτα και να βγάλεις κάποιες φωτοτυπίες που χρειάζεσαι δεν μετράνε σαν διάλειμμα. Πρέπει να κάνεις ένα πραγματικό διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου δε θα απασχολήσεις καθόλου το μυαλό σου με αυτά που άφησες στο γραφείο. Είναι ένα διάλειμμα που ακόμα και το μυαλό, αλλά και τα ίδια σου τα μάτια ζητάνε για να ξεκουραστούν λίγο από την οθόνη του υπολογιστή ή από τις αμέτρητες σημειώσεις που διαβάζεις. Άφησε το γραφείο σου, κάνε μερικές χαλαρές διατάσεις και βγες έξω για ένα περπάτημα γύρω στη γειτονιά. Η αλλαγή του σκηνικού κι ο καθαρός αέρας θα σε βοηθήσουν να αναζωογονήσει το μυαλό και το σώμα σου και να αποδώσεις πολύ καλύτερα στη συνέχεια.

4. Παραλείπεις γεύματα τακτικά

Χρειάζεσαι φαγητό και νερό για να επιβιώσεις. Προφανώς! Εάν λοιπόν δεν τρως τα απαραίτητα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι τόσο παραγωγικός όσο θα μπορούσες να είσαι. Μην παραλείπεις γεύματα στο βωμό της εργασίας και βάλε στο πρόγραμμα σου και τα διαλείμματα που χρειάζεσαι για φαγητό. Όταν μάλιστα έρχεται η ώρα για να φας, απέφυγε να καθίσεις στο γραφείο, στο δωμάτιο σου ή να πάρεις δίπλα σου το βιβλίο. Προτίμησε να πας στην κουζίνα, στο σαλόνι ή εάν βρίσκεσαι σε κάποια βιβλιοθήκη να κάνεις μια βόλτα μέχρι την κοντινή καφετέρια/φούρνο για να φας χωρίς άγχος και να χαλαρώσεις. Και μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό!

5. Γίνεσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου όταν δεν καταφέρνεις να τελειώσεις κάποια εργασία

Θα υπάρξουν φορές που δεν θα καταφέρεις να φέρεις σε πέρας κάποιες από τις υποχρεώσεις μέσα στο χρονικό διάστημα που έχεις ορίσει. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε εξαιτίας του μεγάλου όγκου δουλειάς που πρέπει να βγάλεις είτε εξαιτίας της οικογένειας σου είτε εξαιτίας κάποιου επείγοντος γεγονότος. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο λοιπόν, μην στραβώνεις με την κατάσταση και πιέζεις τα πράγματα. Καλύτερα να αποδεχθείς το γεγονός, να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες. Με το να γκρινιάζεις και να διαμαρτύρεσαι δεν βοηθάς τον εαυτό σου να τελειώσει αυτό που άφησε. Αντίθετα ρίχνεις την ψυχολογία σου και χάνεις ώρα από τον πολύτιμο χρόνο σου.

6. Περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσεις κάτι

Σταμάτα να αναβάλεις τις υποχρεώσεις και τις δουλειές σου για τις επόμενες μέρες κι αποφάσισε να ξεκινήσεις με κάτι που έχεις αναλάβει την ημερομηνία που όρισες εξ’αρχής. Μη σου φαίνεται βουνό! Ξεκίνα τη δουλειά με τον πιο απλό κι εύκολο τρόπο και στην πορεία θα βρεις το ρυθμό σου. Δεν χρειάζεται να το πιλατεύεις γύρω γύρω με τις ώρες, απλά κάνε μια απλή ανάγνωση στις σημειώσεις που έχεις, ξεκίνα να γράφεις ορισμένες ιδέες για την εργασία σου ή κάνε μια γρήγορη αναζήτηση για τις απαραίτητες πληροφορίες. Το σημαντικό είναι να αρχίσεις. Άπαξ κι αρχίσεις, ποιος σε πιάνει μετά…

7. Κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Η συγκεκριμένη συνήθεια σου εγγυάται 100% την αποτυχία. Το να διαβάζεις ταυτόχρονα από τις σημειώσεις, το βιβλίο, κάποιες άλλες επεξηγήσεις που έχεις βρει, να μιλάς και στο τηλέφωνο για να λύσεις κάποιες απορίες και να ψάχνεις και πληροφορίες για την εργασία σου είναι απλά μια τρύπα στο νερό, γιατί στο τέλος δεν έχεις καταφέρει να κάνεις τίποτα σωστά. Σταμάτα λοιπόν να κάνεις τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή. Θα τελειώσεις πιο γρήγορα τις υποχρεώσεις σου εάν κάνεις προσεκτικά ένα πράγμα κάθε φορά. Κι αν φοβάσαι πως θα ξεχάσεις τι θέλεις να κάνεις, πάρε ένα post-it, σημείωσε επιγραμματικά τους στόχους σου και κόλλησε το σε κάποιο ορατό σημείο του γραφείου σου. Τώρα μπορείς να διώξεις όλα τα «πρέπει» από το μυαλό σου και να πιάσεις δουλειά!

8. Ξεκινάς να δουλεύεις με το πρώτο πράγμα που βρίσκεις μπροστά σου

Ξεκινάς το διάβασμα με το πρώτο βιβλίο που βλέπεις στη βιβλιοθήκη επειδή αυτό είναι το πρώτο μάθημα που δίνεις; Κι αν το δεύτερο μάθημα έχει τη διπλάσια ύλη και βρίσκεται 2-3 μέρες μετά το πρώτο; Μήπως πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή σ’ αυτό; Το να καταπιάνεσαι με το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι κι καταλληλότερος τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου, καθώς μπορεί όλοι οι στόχοι να είναι το ίδιο σημαντικοί, όμως άλλοι απαιτούν περισσότερο χρόνο κι ενέργεια, ενώ άλλοι όχι και τόσο. Γι’ αυτό λοιπόν με το ξεκίνημα της ημέρας φτιάξε μια λίστα με τους στόχους που έχεις και σημείωσε τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που απαιτούν καθαρό μυαλό και πρέπει να αρχίσεις να ασχολείσαι με αυτούς και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να μπουν τελευταίοι, αφού δεν απαιτούν τον ίδιο κόπο. Θα καταφέρεις περισσότερα πράγματα δουλεύοντας έτσι!

9. Αρνείσαι να μάθεις νέους τρόπους που θα σε βοηθήσουν στην παραγωγικότητα σου

Μπορεί να ωφεληθείς αρκετά ψάχνοντας και μαθαίνοντας νέους τρόπους και τεχνικές που σχετίζονται με την οργάνωση του προγράμματος σου, αλλά και το διάβασμά σου. Οι τρόποι αυτοί δε χρειάζεται να είναι περίπλοκοι, αλλά αρκετά απλοί και καθημερινοί, όπως να δοκιμάσεις εάν σε βοηθάει κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής ή να διαβάζεις με παρέα ή μήπως τελικά ο χώρος του σπιτιού είναι αυτός που σε αποσυγκεντρώνει και σε βοηθάει καλύτερα το να μελετάς στη βιβλιοθήκη ή σε κάποια καφετέρια. Ρώτησε φίλους και συμφοιτητές που βλέπεις πως έχουν καταφέρει να πραγματοποιούν τους στόχους τους σε κάθε εξάμηνο και δοκίμασε τους τρόπους τους. Δεν ξέρεις εάν κάποιος από αυτούς είναι το ίδιο καλός και για εσένα!

10. Βρίσκεις πάντα να κατηγορήσεις κάποιον για την αναποτελεσματικότητα σου

Όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελες, προτού ξεκινήσεις να κατηγορείς τον καθηγητή σου για την ύλη που σας έβαλε, τον συγγραφέα του βιβλίου που δεν μπορούσε να τα γράψει πιο κατανοητά, τις κακογραμμένες σημειώσεις, το ελληνικό πανεπιστήμιο και τη μάνα σου που έφτιαξε φακές, σταμάτα για ένα λεπτό και σκέψου εάν μέχρι τώρα έχεις βάλει τα δυνατά σου κι έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό για να τα καταφέρεις και τελικά δεν μπορείς ή απλά ψάχνεις κάθε φορά έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξεις τις ευθύνες επειδή ο ίδιος αδυνατείς να αξιοποιήσεις σωστά τον χρόνο σου. Αποδέξου πως συμβαίνει το δεύτερο, σταμάτα τις κατηγορίες και βάλε τα δυνατά σου για να δουλέψεις. Θα νιώσεις σίγουρα ότι πλησιάζεις στο αποτέλεσμα που επιθυμείς!