Σήμερα 23 Απριλίου συνεχίζεται η συζήτηση στην ολομέλεια της σχετικά με το για την Παιδεία.

Θα μιλήσουν γύρω στις 12 το μεσημέρι ο Α. και  θα ακολουθήσει ο Κ. . Μετά από αίτημα της ΝΔ, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτή τροπολογία για την ίδρυση Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας με τον Γιάννης Γκιόλας. Επίσης, ο υπουργός απεδέχθη τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που κατέθεσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης.

Διαφωνούν τα

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλει σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και την αποστολή των δημοσίων Α.Ε.Ι. που δημιουργεί η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η εμπειρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σύγκλητος επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη στρατηγική των συνεργειών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ίδρυση πολλών νέων Τμημάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, χωρίς να υπάρχει ορατή πρόνοια για τις αντίστοιχες υποδομές και το προσωπικό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθ. Κατσής δήλωσε «ο υπουργός Παιδείας μας είπε “ή δέχεστε το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει ή το Πανεπιστήμιο μένει ως έχει”».

Πρόκειται για μία «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση με απλή «ονοματοδοσία», που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση όλων των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων του μηχανικού δηλώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τονίζοντας «δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκιο». Ο κ. Γκόλιας κάνει λόγο για ψηφοθηρία σε προεκλογικό φόντο που δημιουργεί «συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο) ανεβάζοντάς τα συνολικά σε 80.

Σε επίπεδο φοιτητών στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα υπολογίζεται ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου άλλοι 6.700 φοιτητές (4450 με το νομοσχέδιο), που μέχρι σήμερα εισάγονταν σε Τμήματα των ΤΕΙ «πανεπιστημιοποιούμενα» με το νομοσχέδιο έναντι των περίπου 6.700 που εισάγονται σήμερα στα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

«Σβήνουν» τα από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, βάσει του σχεδίου Γαβρόγλου για «πανεπιστημιοποίηση» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν έγινε μόνο εφέτος, εξαιτίας ωστόσο του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3 και θα δηλώσουν σε λίγα χρόνια απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

– Σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αφήνοντας πίσω τις όποιες σκέψεις για γενικού τύπου παιδεία, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6)

– Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το λυκείου .

– Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το εκπαιδευτικό προσωπικό θα επιλέγεται από συμβούλια με καθοριστικό ρόλο κεντρικά από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.