«Δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο περιστατικά ενδοσχολικής βίας, περιστατικά εκφοβισμού», τόνισε η υπουργός Παιδείας, , χαιρετώντας την εκδήλωση που διοργάνωσαν στο κτίριο του υπουργείου το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Εuropean AntiBullying Network – EAN), με αφορμή τη σημερινή Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ».

Παιδιά από δέκα σχολεία της Αττικής παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας άλλα 180 σχολεία σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στην καμπάνια, η οποία διοργανώνεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά από το YouSmile.

Η υπουργός συνομίλησε μαζί τους για το τι θεωρούν τα παιδιά εκφοβισμό στο σχολείο και τους παρουσίασε τι κάνει το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Απαριθμώντας μερικές από τις δράσεις που δρομολογούνται, αναφέρθηκε στον δάσκαλο εμπιστοσύνης, στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται για ό,τι τα προβληματίζει ή ό,τι βλέπουν να συμβαίνει γύρω τους, στην ενίσχυση των σχολείων – στα οποία έχουν καταγραφεί περιστατικά – με κοινωνικούς λειτουργούς, στις νέες θεματικές που θα εισαχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς επίσης και στον σχολικό κανονισμό, ο οποίος θα βάζει κανόνες για το πώς συνυπάρχουν όλοι μέσα στη σχολική κοινότητα.

«Να μιλάτε ανοικτά. Και για αυτά που βιώνετε εσείς οι ίδιοι, αλλά και για αυτά τα οποία παρατηρείτε να συμβαίνουν σε φίλους σας, σε άλλους δίπλα σας. Ένα είναι το μήνυμα σήμερα: Μιλάμε ανοικτά», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Μέσα από την καμπάνια «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» (www.milatora.gr), παιδιά από όλη την Ελλάδα στέλνουν το μήνυμα ενάντια στο bullying με διάφορες δράσεις. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 190 σχολεία και 5.000 μαθητές πανελλαδικά και δέκα από αυτά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους κατά τη σημερινή εκδήλωση.

«Τα παιδιά πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ενσυνείδητα να καταλάβουν τι συμβαίνει», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ του Χαμόγελου του Παιδιού και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΝ, Κώστας Γιαννόπουλος. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για θύτες, θύματα, παρατηρητές, αστυνομία, νόμους και αυστηρές ποινές. Μιλάμε για παιδιά. Μιλάμε για τη σχολική κοινότητα. Τα παιδιά το μόνο που θέλουν είναι να έχουν έναν γνώστη, έναν θωρακισμένο από γνώσεις εκπαιδευτικό, στον οποίο να μπορούν να μιλήσουν. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα παιδιά θέλουν να μιλάνε για αυτά τα θέματα πρώτα στους εκπαιδευτικούς. Και συναντούν δυσκολίες. Εδώ θέλουμε λοιπόν ένα σύστημα που να μην παρεμβάλλεται κάποιος ανάμεσα στο παιδί και τον εκπαιδευτικό. Οι ψυχολόγοι θα πρέπει να θωρακίζουν σε γνώσεις τους εκπαιδευτικούς. Όχι να ακυρώνουν τους εκπαιδευτικούς στα μάτια των παιδιών», τόνισε.

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τα παιδιά. Έχουν και λόγο και άποψη και ωριμότητα. Τα ακούμε εμείς όμως;», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη σχολική κοινότητα και το υπουργείο. «Προχωράμε με το υπουργείο στην επικαιροποίηση του συμφώνου συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν αρκεί να μας ακούν και εμάς σαν κοινωνία», σημείωσε. Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Bullying, προσπάθεια που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των σχολείων που κάνουν τις ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα bullying.

Αριθμοί για το bullying

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο του εκφοβισμού έχει χαρακτηριστεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς συνδέεται με προβλήματα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της διαταραγμένης ψυχικής υγείας και της μακροπρόθεσμης εμφάνισης βίαιης συμπεριφοράς, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα. Ποια είναι όμως η έκτασή του φαινομένου;

– Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, η Ελλάδα βρισκόταν στις 4 πρώτες χώρες στην Ευρώπη με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

– Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του 2013 από το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού στην Ελλάδα, το 34,69% των μαθητών είχε βιώσει εκφοβισμό, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού το 2012, το 31,98% των παιδιών είχε βιώσει εκφοβισμό είτε κατ’ επανάληψη, είτε περιορισμένες φορές.

– Σύμφωνα με στοιχεία από το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, που πραγματοποιήθηκε το 2014, το 6,3% των εφήβων δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι μόνο το 1 στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν επαγγελματική υποστήριξη στην Ελλάδα.

– Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό BeatBullying, το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, την ίδια ώρα που το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού.

– Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το www.stopbullying.gov, το 28% των μαθητών 6-12 ετών έχει υποστεί bullying, το 70,6% των μαθητών δηλώνουν πως έχουν δει περιστατικά bullying στο σχολείο τους και μόνο σε ποσοστό 20-30% οι μαθητές που υφίστανται bullying ενημερώνουν κάποιον ενήλικα.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, παρέχει κατευθύνσεις και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες.