Ο νέος τρόπος προαγωγής των μαθητών (κυριολεκτικός εξεταστικός λαβύρινθος, με τα αποτελέσματα από όλες τις τάξεις του Λυκείου να προσμετρώνται μάλιστα στην εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ), η περιβόητη «τράπεζα θεμάτων» (δεξαμενή τυποποιημένης εξεταστέας ύλης, η οποία στην πράξη αποτελεί το όχημα του υπουργείου παιδείας να πετάξει έξω από την εκπαίδευση, «αδιάβλητα», χιλιάδες μαθητές), η γενικότερη αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική (όχι απλά εγκατάλειψης της δημόσιας παιδείας, αλλά υπονόμευσης και ξεθεμελίωσής της, μέσα από επάλληλα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα) έφεραν το αποτέλεσμά τους: 23,3% των μαθητών της Α΄ Λυκείου, δηλαδή ένα πολύ υψηλό ποσοστό που αγγίζει έναν στους πέντε μαθητές(!), κρίθηκε «μετεξεταστέο», και παραπέμθηκε σε νέες εξετάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με ορατό κίνδυνο να χάσει τη χρονιά του!
Ας σημειωθεί ότι η αγωνία αυτή τής απώλειας ενός ολόκληρου σχολικού έτους κυριεύει και μαθητές που παρουσιάζουν καλές έως και υψηλές βαθμολογίες κατά μέσον όρο (14, 15 έως και 18, με άριστα το 20), αλλά απέτυχαν να περάσουν τη βάση του 10 σε κάποιο από τα πολλά εξεταζόμενα μαθήματα.
Με κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου προσποιήθηκαν ότι αναζητούν φόρμουλες συνυπολογισμού των διαφόρων βαθμολογιών ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των μετεξεταστέων, ο οποίος παρουσιάστηκε 6πλάσιος(!) από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο που παρήλθε. Αφού δρομολόγησαν τη μαζική έξωση των μαθητών από το Λύκειο, τώρα με υποκριτικές κινήσεις και επικοινωνιακές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής περιορίζουν κατά ..10-20%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τους μετεξεταστέους, και αφήνουν το υπόλοιπο 80-90% στην τύχη του.
Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι οι φροντιστηριάρχες και τα ιδιωτικά θερινά τμήματα των φροντιστηρίων τρίβουν προς ώρας τα χέρια τους από ικανοποίηση, αν και κατά βάθος γνωρίζουν ότι πρακτικά οι πολιτικές αυτές θα διώξουν οριστικά τους μαθητές μακριά από το Λύκειο, μακριά από τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, πόσο μάλλον από τη διαδικασία επανάληψης ενός ολόκληρου σχολικού έτους ύστερα από ενδεχόμενη ανεπιτυχή προαγωγή στη Β΄ ή Γ΄ Λυκείου.
Οι ίδιες αντιεκπαιδευτικές, στην πραγματικότητα, αντικοινωνικές πολιτικές προετοιμάζονται και εφέτος να αφήσουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία εκατοντάδες μικρά παιδιά ως «υπεράριθμα». Οι ίδιες πολιτικές διώχνουν πρόωρα τους μαθητές είτε στην εργασιακή περιπλάνηση είτε στον -προσφάτως αναβαθμισμένο- θεσμό της κακοπληρωμένης έως απλήρωτης μαθητείας και των επαγγελματικών «καταρτίσεων». Οι ίδιες πολιτικές κρατούν μακριά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου, αυστηροποιούν τις σπουδές για όσους τυχερούς καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και προετοιμάζουν τη διαγραφή 180.000 φοιτητών-σπουδαστών που έχουν καθυστερήσει με την απόκτηση του πτυχίου τους.
Οι ίδιες μνημονιακές «αριθμητικές» απολύουν τους σχολικούς φύλακες, βάζουν σε κινητικότητα εκατοντάδες δασκάλους και καθηγητές, θέτουν σε διαθεσιμότητες πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, ενεργοποιούν την «αξιολόγηση» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τελικό στόχο τις απολύσεις και τον περιορισμό των «εκπαιδευτικών δαπανών».
Οι ίδιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν βάλει λουκέτα σε εκατοντάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι ίδιοι σχεδιασμοί έχουν ήδη καταργήσει το 30% των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω του κακόφημου σχεδίου «Αθηνά».
Ας σημειωθεί και το εξής: το υπουργείο παιδείας συστηματικά περιορίζει και «στρογγυλοποιεί προς τα κάτω» άλλοτε α) τον αριθμό των μαθητών-φοιτητών, άλλοτε β) τον αριθμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άλλοτε γ) τον αριθμό των διδασκάλων και του λοιπού προσωπικού σε σχολεία και σχολές, προσαρμόζοντας, πάντα επί το χείρον, τα δεδομένα του ενός στα δεδομένα των άλλων.
Έτσι, ο σχεδιαζόμενος από την κυβέρνηση και το υπουργείο νέος μειωμένος αριθμός μαθητών Λυκείου θα αναζητήσει την αντιστοίχισή του προς έναν νέο, επίσης μειωμένο, αριθμό καθηγητών, δεδομένα που με τη σειρά τους, θα αναζητήσουν την αντιστοίχησή τους προς έναν νέο, φυσικά μειωμένο, αριθμό σχολείων.
Ο φαύλος κύκλος των εξώσεων μαθητών και φοιτητών, των απολύσεων εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, των συγχωνεύσεων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αυτή είναι η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός που επαγγέλονται κυβέρνηση και τρόικα.
Η Μαθητική Πορεία καλεί σε εγρήγορση ενάντια στις πολιτικές που επιφέρουν το ένα μετά το άλλο πλήγματα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Οι «μετεξεταστέοι» μαθητές της Α΄ Λυκείου είναι τα υποψήφια σημερινά θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αύριο θα είναι οι συμμαθητές μας σε άλλες τάξεις, οι καθηγητές μας, τα σχολεία τους. Να μην επιτρέψουμε το νέο αυτό χτύπημα!
Όχι στην έξωση των μαθητών από το Λύκειο!
Να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών.
Οι εξετάσεις το Σεπτέμβρη να διεξαχθούν αποκλειστικά με ενδοσχολικά οριζόμενα θέματα, χωρίς διαμεσολάβηση της «τράπεζας θεμάτων».
Να καταργηθεί συνολικά ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/13.
Αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία!