Το Υπουργείο Παιδείας εισάγει ένα νέο μάθημα Λογοτεχνίας στα δημοτικά σχολεία, το οποίο θα ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Στόχος του μαθήματος είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η ενίσχυση της γλωσσικής ανάπτυξης των μαθητών μέσω της ανάγνωσης ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί για αποσπάσματα όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Η διδασκαλία του μαθήματος θα ακολουθεί μια τριμερή προσέγγιση:
Πριν την ανάγνωση: Οι εκπαιδευτικοί θα προετοιμάζουν τους μαθητές με δραστηριότητες που θα ενισχύουν το ενδιαφέρον τους για το έργο που πρόκειται να διαβαστεί.
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης: Θα πραγματοποιούνται συζητήσεις στην τάξη για την πλοκή, τους χαρακτήρες και τα θέματα του έργου, ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη και τη συναισθηματική σύνδεση των μαθητών με το κείμενο.
Μετά την ανάγνωση: Οι μαθητές θα εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με το έργο, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και προσωπικών αναστοχασμών.
Δείτε επίσης Εκπαιδευτικοί για αξιολόγηση: Ένα καλύτερο σχολείο δεν θα χτιστεί με απειλές
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι λογοτεχνικά έργα, πέντε από τα οποία είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ενώ το έκτο, το «Μέγας Αλέξανδρος» του Νίκου Καζαντζάκη, παρέχεται σε έντυπη μορφή για τη Δ΄ Δημοτικού. Οι μαθητές μπορούν επίσης να έχουν ηχητική πρόσβαση στα βιβλία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας eVivlio, όπου τα έργα αφηγούνται κορυφαίοι ηθοποιοί, ενισχύοντας έτσι την αναγνωστική εμπειρία.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εντάξουν το μάθημα στο πρόγραμμα διδασκαλίας με τρόπο οργανωμένο και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο, λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικιακές ιδιαιτερότητες των μαθητών και τις γλωσσικές τους δυνατότητες. Η πρώτη φάση εφαρμογής του μαθήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 13 Ιουνίου 2025.
Δείτε επίσης Καταγγελία για απαράδεκτη κτηριακή κατάσταση σε σχολείο-Κίνδυνος για μαθητές και εκπαιδευτικούς