Μπαλτάς: το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι Μεταβατικό

Χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, καθώς έθεσε το σχετικό νομοσχέδιο μόλις για επτά ημέρες, έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Ρύθμιση, η οποία δεν είχε έως τώρα εξαγγελθεί, είναι η οργάνωση κρατικών φροντιστηρίων -κατά τα πρότυπα των παλαιότερων προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας- για τη στήριξη παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ετσι, ιδρύονται Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν σε κάθε γυμνάσιο ή λύκειο ή ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων. Τα προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης θα υλοποιούνται από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, αλλά και από μόνιμους ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας. Η υπηρεσία των εκπαιδευτικών που θα απασχολούνται στα προγράμματα, θα λαμβάνεται υπόψη ως διδακτική προϋπηρεσία για την ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών του υπ. Παιδείας. Η δαπάνη θα βαρύνει το ΕΣΠΑ.

Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο επαναφέρει το σύστημα λειτουργίας που πρωτοκαθιερώθηκε το 1982 και με διάφορες αλλαγές έφθασε έως και το 2011. Ενδεικτικά, καταργούνται τα Συμβούλια, οι φοιτητικές παρατάξεις αποκτούν εκ νέου σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των ΑΕΙ, εκπρόσωποι φοιτητών θα συμμετέχουν σε όργανα όπως η Σύγκλητος, οι φοιτητές θα ψηφίζουν για πρύτανη (η ψήφος τους θα μετρά έως το 80% του συνόλου των ψήφων και θα συναρτάται με τη συμμετοχή των φοιτητών). Ταυτόχρονα, καταργείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να διεξάγουν εκλογές με βάση το νέο σύστημα ψηφοφορίας έως τις 31 Ιουλίου 2016.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά τον χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας».

kathimerini.gr

ip[
Exit mobile version