Μόνο ένα στα έξι κορυφαία πανεπιστήμια έχει γυναίκα επικεφαλής

ipaidia thumbnail

Δύσβατος είναι ο δρόμος των γυναικών επιστημόνων προς την ηγεσία των σημαντικότερων . Το 2018, γυναίκα πρόεδρο έχουν μόνον τα 34 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (ποσοστό 17%), λιγότερα από ό,τι το 2017 (36 ή 18%)).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνώς αναγνωρισμένης ετήσιας κατάταξης των πανεπιστημίων από τους Times (Times Higher Education World Universities Rankings), σύμφωνα με το Nature.

Τις περισσότερες γυναίκες προέδρους ή πρυτάνεις πανεπιστημίων έχει η Σουηδία. Από τα έξι σουηδικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο Top 200, τα τέσσερα διοικούνται από γυναίκα.

Λόγω της μεγάλης παρουσίας αμερικανικών πανεπιστημίων στο Top 200, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των συνολικά 34 γυναικών προέδρων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ το 21% στη Βρετανία.

Από τις 27 χώρες που αντιπροσωπεύονται με ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια στο Top 200, οι 17 δεν έχουν καθόλου γυναίκες στο «τιμόνι» των τους.

Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια που φέτος διοικούνται από γυναίκα, είναι τα εξής (σε παρένθεση η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη των «Τάιμς»): Οξφόρδης (1), Χάρβαρντ (6), Imperial Λονδίνου (8), Πενσιλβανία ((10), Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (18), Κορνέλ (19), Σχολή Οικονομικών Λονδίνου-LSE (25), Ουάσιγκτον (25), ΜακΓκιλ (42) και Ουισκόνσιν-Μάντισον (43).

ip[
Exit mobile version