Χθες κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε «προσκλητήριο» στον Νίκο Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση .

Αναλυτικότερα, η θέληση της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό, ενώ ήταν και στις προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτείται η αναθεώρηση του Άρθρου 16 από την επόμενη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε αυτό να γίνει νωρίτερα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα προωθηθεί η λύση των διακρατικών συμφωνιών, ούτως ώστε να φανεί και ποια πανεπιστήμια θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα μας στην επόμενη φάση, μετά την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες, που τα πανεπιστήμια τους ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν να ιδρύσουν δομές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται να θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο και τα οποία αναμένεται να σχετίζονται τόσο με το προσωπικό που θα εργάζεται σ’ αυτά, όσο και με τις υποδομές που αυτά θα έχουν.

Κάλεσμα σε Ανδρουλάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει τις συναινέσεις που απαιτούνται στη Βουλή για την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

«Να βρούμε τους 180 βουλευτές ώστε να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας κάλεσμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, θυμίζοντάς του ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «κάνει πίσω» στην τελευταία πρόταση για αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Ορθάνοιχτη πόρτα άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναθεώρηση του άρθρου 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην πρώτη του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής όχι μόνο δεν εμφανίστηκε αρνητικός, αλλά είπε «ναι» υπό όρους.

«Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται να σταθούν όρθια και να δημιουργήσουν όλα τα ελληνόπουλα» σημείωσε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, να δεχθούμε ότι ισότιμα πανεπιστήμια θα είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που απλά θα βάλουν μία ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων, όχι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ».