Αξιότιμη κα , Είμαι μητέρα τριών παιδιών. Με μεγάλη υπερηφάνεια για αυτά θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες που μου έχουν προκληθεί.  Και τα τρία παιδιά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικά συστήματα εισαγωγικών εξετάσεων, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάφεραν να εισαχθούν σε υψηλόβαθμες στρατιωτικές και πανεπιστημιακές σχολές.

Τη διαδικασία της προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής τη ζούμε φέτος για πέμπτη φορά στην οικογένειά μας, καθώς τα δυο από τα τρία παιδιά μου αποφάσισαν να κάνουν έναν αγώνα για δεύτερη φορά, δίνοντας ξανά πανελλήνιες εξετάσεις, διεκδικώντας αυτό που πραγματικά επιθυμούν και όχι αυτό που ήταν μια δεύτερη ή τρίτη επιλογή τους.

Θεωρώ και φαντάζομαι ότι συμφωνείτε και εσείς πως είναι αξιοθαύμαστο, ένα παιδί 18 ετών, να έχει τη δύναμη και το σθένος για κάτι τέτοιο.

Όμως έχω την αίσθηση πως το Υπουργείο Παιδείας δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Κάτι πλανάται στον αέρα!

Αντί για τη δίκαιη αντιμετώπιση που τους αναλογεί, τα παιδιά αυτά νιώθουν να έχουν στιγματιστεί!

Μιλάω φυσικά για τους υποψήφιους που δίνουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις με το παλαιό σύστημα (καθώς αυτή την ύλη έχουν διδαχθεί). Γιατί τιμωρείτε αυτά τα παιδιά με ένα 10% των θέσεων;

Έτσι τους κόβετε παντελώς τις πιθανότητες εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές που προβλέπουν ελάχιστους εισαχθέντες. Όταν μια τέτοια σχολή εισάγει μονοψήφιο αριθμό παιδιών, τι πιθανότητες υπάρχουν; Τι μπορεί να διεκδικήσει το δικό μου παιδί και κάθε παιδί που έχετε θέσει εσείς σε περιθώριο;

Δεν θα μιλήσω για μείωση ύλης που ούτε καν αυτό τους παρέχετε! Η οποία μείωση ύλης βέβαια δε θα είχε νόημα δε θα είχε νόημα να παραχωρηθεί στα τέλη του μήνα Απρίλη, εφόσον η ύλη έχει εξαντληθεί από όλα τα παιδιά στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ρωτώ λοιπόν, όταν υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία (και όχι μόνο) για όλους, για ποιο λόγο μπαίνουν τόσο αυστηροί φραγμοί σε μια μόνο γενιά;

Γιατί οι διακρίσεις;

Μόνο τιμωρία θυμίζει για όσους δεν τα κατάφεραν με την πρώτη φορά.

Στα παιδιά που δίνουν ξανά, δεν τους χαρίζεται κάτι, ούτε είναι σε μια προνομιούχο θέση! Δώστε σε όλους τους υποψήφιους τις ίδιες ευκαιρίες, την ισότητα, το 90% των θέσεων.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, μητέρα υποψήφιας με το παλαιό σύστημα.