Πίνακας περιεχομένων
Ανοιχτή παραμένει έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων που αφορούν την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και των Παράλληλων Μηχανογραφικών για τα Δημόσια ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση για τις βάσεις 2025 ξεκινά, με τους 88.637 υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες να διεκδικούν μία από τις 68.788 θέσεις στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι βάσεις θα γίνουν γνωστές την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι αλλαγές αναμένονται περιορισμένες, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να εντοπίζονται στο 1ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου αναμένεται πτώση βάσεων κατά 200 και 50-150 μόρια αντίστοιχα. Αντίθετα, στο 2ο και 4ο Πεδίο εκτιμάται άνοδος κατά 150-200 μόρια, με τις πιο περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου να παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.
Δείτε Βάσεις 2025: Οι τελευταίες εκτιμήσεις με πίνακες
Ποια είναι τα βήματα για την υποβολή του Μηχανογραφικού
Οι υποψήφιοι μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή (michanografiko.it.minedu.gov.gr) χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας. Στην πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε το Μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια, είτε το Παράλληλο για τις ΣΑΕΚ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία συμπλήρωσης μπορεί να ξεκινήσει ως δοκιμαστική, χωρίς οριστικοποίηση, δίνοντας περιθώριο για αλλαγές.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να επανέρχονται στο δελτίο τους όσες φορές το επιθυμούν έως την τελική υποβολή. Ωστόσο, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, στις 23:59, καθώς η προθεσμία είναι αυστηρή και μετά την παρέλευσή της δεν θα είναι δυνατή καμία μεταβολή ή οριστικοποίηση.
Τι ισχύει για τον κωδικό ασφαλείας και τη δήλωση τμημάτων
Όσοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη κωδικό ασφαλείας, μπορούν να απευθυνθούν στα λύκειά τους τις ημέρες που αυτά λειτουργούν. Σε περίπτωση που κάποιος έχει χάσει τον κωδικό του, μπορεί να τον επαναφέρει μέσω της πλατφόρμας, επιλέγοντας «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», αρκεί να έχει δηλώσει έγκυρο e-mail κατά την αρχική έκδοσή του.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ακόμη και το σύνολο των διαθέσιμων επιλογών στο επιστημονικό πεδίο στο οποίο εξετάστηκαν, σύμφωνα με την Ομάδα Προσανατολισμού τους. Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να είναι συνεχόμενη, χωρίς παραλείψεις ή επαναλήψεις αριθμών.
Δείτε εδώ Έρχεται νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο – Τι αλλάζει
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής και ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για τα πανεπιστήμια έχουν οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογία ίση ή ανώτερη από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), τόσο στα πανελλαδικά μαθήματα όσο και στα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες όπου απαιτούνται. Για την επιλογή λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά η ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων, η ΕΒΕ της κάθε σχολής ή κατεύθυνσης και το συνολικό πλήθος μορίων του υποψηφίου, προσαρμοσμένο στους συντελεστές βαρύτητας.
Η τελική επιλογή βασίζεται στη σειρά προτίμησης που δηλώνει ο υποψήφιος. Αν εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, θα τοποθετηθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει σε υψηλότερη θέση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η σειρά των επιλογών να αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία του και όχι μόνο την εκτίμησή του για το πλήθος των μορίων που συγκέντρωσε.
Τι να προσέξουν κατά την οριστικοποίηση και πού να απευθυνθούν
Με την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού, το σύστημα αποδίδει αυτόματα αριθμό πρωτοκόλλου. Οι υποψήφιοι καλούνται να εκτυπώσουν ή να αποθηκεύσουν το τελικό δελτίο για μελλοντική αναφορά. Σημαντικό είναι να δώσουν προτεραιότητα σε σχολές όπου καλύπτουν την ΕΒΕ και όχι μόνο σε εκείνες που θεωρούν ότι αντιστοιχούν στα μόριά τους. Οι βάσεις αλλάζουν κάθε χρόνο και καλό είναι να λάβουν υπόψη και εναλλακτικές επιλογές με προοπτική.
Για οποιαδήποτε βοήθεια, ακόμη και για τη χρήση υπολογιστή, μπορούν να απευθυνθούν στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες εφημερίας. Εκεί παρέχεται κάθε είδους υποστήριξη για τη συμπλήρωση και την οριστικοποίηση του δελτίου.
Ειδικές περιπτώσεις: επαναληπτικές εξετάσεις και Παράλληλο Μηχανογραφικό
Υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν εξεταστεί τουλάχιστον σε δύο μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού. Αυτοί θα αποκτήσουν νέο κωδικό ασφαλείας και θα καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
Διαβάσεε ακόμη Μηχανογραφικό 2025: SOS σημεία που πρέπει να προσέξω
Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις διαδικασίες, τα λύκεια παραμένουν στη διάθεση των υποψηφίων τουλάχιστον κατά τις ημέρες εφημερίας, για παροχή πληροφοριών, τεχνική βοήθεια ή χρήση εξοπλισμού, εφόσον χρειάζεται.