Μηχανογραφικό 2025: Η επιλογή ενός πανεπιστημιακού Τμήματος αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία ενός υποψηφίου.
Πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, είναι κρίσιμο να αξιολογηθούν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα των σπουδών όσο και τις επαγγελματικές προοπτικές μετά το πτυχίο.
Δεν αρκεί μόνο ο τίτλος του Τμήματος ή η πόλη στην οποία βρίσκεται – αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να γνωρίζει ο υποψήφιος σε βάθος την πραγματική εικόνα του.
Δείτε επίσης Μηχανογραφικό 2025: Αυτά είναι τα μικρά «διαμάντια» – 4 συμβουλές
Δείτε επίσης Μηχανογραφικό 2025: Οδηγίες και συμβουλές
Από τις υποδομές και το πλήθος των μαθημάτων, μέχρι την ύπαρξη κατευθύνσεων, τα εργαστήρια, τη διάρκεια φοίτησης, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις διεθνείς αξιολογήσεις, υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται προσεκτική εξέταση.
Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν δηλώσει ένα Τμήμα στο μηχανογραφικό, ώστε να κάνει μια επιλογή βασισμένη σε ουσιαστικά και τεκμηριωμένα κριτήρια.
Αναλυτικά όσα συμβουλεύει το sep4u:
# Τις υποδομές του Τμήματος. Τα πιο πολλά τμήματα στην Ελλάδα έχουν άθλιες υποδομές. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσετε άποψη για το Τμήμα είναι να πάτε να το δείτε με τα μάτια σας!
#Τα έτη σπουδών. Τα έτη σπουδών είναι 4 ή 5. Εξαιρούνται οι Ιατρικές που έχουν 6 έτη σπουδών. Όλα τα τμήματα Μηχανικών έχουν 5 έτη σπουδών.
#Τις κατευθύνσεις . Καλό θα είναι στο 3ο έτος να υπάρχουν κατευθύνσεις . Αν έκανα σήμερα μηχανογραφικό δεν θα δήλωνα τμήματα χωρίς κατευθύνσεις.
#Ποια μαθήματα διδάσκονται. Αυτό περιγράφεται αναλυτικά στους Οδηγούς Σπουδών των Τμημάτων.
#Τον αριθμό των μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου. Υπάρχουν Τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου. Ο πιο λογικός αριθμός είναι 5 μαθήματα ανά εξάμηνο.
#Αν υπάρχουν εργαστήρια που συνήθως είναι υποχρεωτικά. Για να περάσεις το εργαστήριο απαιτούνται εξετάσεις και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Στον αριθμό των μαθημάτων για να πάρεις πτυχίο δεν προστίθενται τα εργαστήρια. Οπότε τα μαθήματα με εργαστήρια είναι διπλά.
#Τον μέσο χρόνο λήψης πτυχίου. Υπάρχουν Τμήματα που οι Φοιτητές αργούν πολύ να πάρουν πτυχίο (πχ Μαθηματικό και Φυσικό Πάτρας). Πρωταθλητής στην καθυστέρηση το ΕΛΜΕΠΑ.
#Τον αριθμό των εισακτέων. Υπάρχουν τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό εισακτέων . Ειδικά τα Τμήματα που είναι Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουν αντίστοιχα στην επαρχία δέχονται ένα πολύ μεγάλο αριθμό μετεγγραφών με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην έχουν που να καθίσουν στην κυριολεξία !
#Αν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα για Μετεγγραφή. Το 2025 υπάρχουν 96 Τμήματα μη αντίστοιχα.
#Την Γεωγραφική θέση του Τμήματος ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση. #Την εσωτερική και (κυρίως) την εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος.
#Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος. Εξαιρετική πληροφόρηση για τα Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/2018: Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα.
#Τη ζήτηση των επαγγελμάτων που έχουν οι πτυχιούχοι του τμήματος. Η ζήτηση των επαγγελμάτων μετριέται από έρευνες του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ ) (Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας) , ΕΟΠΠΕΠ, ΕΛΣΤΑΤ, Πανεπιστημίων (π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΔΠΘ) , εργατικών ενώσεων (π.χ. ΚΑΝΕΠ ΓΕΣΕΕ, ΚΕΜΕΤΕ), εργοδοτικών οργανώσεων (π.χ. ΣΕΒ), Διεθνών Οργανισμών (cedefop, ΟΟΣΑ, ΟΥΝΕΣΚΟ, ΕΕ) , διεθνών εταιριών (π.χ. McKinsey, Endeavor, Adecco, Randstad, PwC, Careercast, USNews)
#Την αξιολόγηση του τμήματος από Διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων (University Rankings).
Οι σημαντικότερες είναι: 1. Webometrics http://www.webometrics.info 2. ARWU / Academic Ranking of World Universities (Λίστα Σαγκάης) http://www.shanghairanking.com 3. QS World University Rankings https://www.topuniversities.com 4. THE Times Higher Education (THE) https://www.timeshighereducation.com 5. CWUR Center for World University Rankings http://cwur.org https://money.usnews.com/careers/best-jobs/rankings https://careercast.me/