: Στις 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη

Σύμφωνα με Τα Νέα, η διακηρυγμένη κυβερνητική επιθυμία να ψηφιστεί μια «επιθετική» ατζέντα μεταρρυθμίσεων δεν έχει ορίζοντα το τέλος της φετινής χρονιάς. Αντίθετα, ο στόχος είναι μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να έχει θεσμοθετηθεί σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών οι οποίες αποκαλούνται στο σύνολό τους «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός».

Ετσι, όπως στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης κυριάρχησε το θέμα της κατά τον Πρωθυπουργό «ιστορικής πολιτικής μεταρρύθμισης» της επιστολικής ψήφου, στην επόμενη συνεδρίαση των μελών της κυβέρνησης (στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) – η οποία θα είναι και η τελευταία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων – θα παρουσιαστεί μία από τις μεταρρυθμίσεις που οι κυβερνητικοί χαρακτηρίζουν «ορόσημα τετραετίας»: .

Αναμένονται έντονες αντιδράσεις

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης αλλάζει – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανάδειξης της μεταρρυθμιστικής ορμής της κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των κομματικών Νεολαιών της αντιπολίτευσης αναμένονται έντονες. Ωστόσο, πίσω απ’ τις γραμμές τους η κυβέρνηση διακρίνει την ευκαιρία να πείσει όσο περισσότερους γίνεται από το σύνολο της κοινωνίας – και φυσικά από τους κεντρώους ψηφοφόρους – πως εκείνη αποτελεί την πιο αξιόπιστη εκσυγχρονιστική επιλογή.

Την επιλογή που «ανοίγοντας μέτωπο με διαχρονικές παθογένειες» – όπως το έθεσε κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο του απολογισμό – θα εξασφαλίσει την υπέρβαση των πολλαπλών κρίσεων της «νέας απαιτητικής πραγματικότητας».

5 νομοσχέδια και 5 παρεμβάσεις

Το έτερο «ορόσημο τετραετίας» είναι ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Κι αυτός αντιμετωπίζεται σαν βαρόμετρο όχι μόνο της μεταρρυθμιστικής διάθεσης των κυβερνώντων αλλά και της αποτελεσματικότητάς τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή πέντε νομοσχέδια – όπως, το φορολογικό, οι ρυθμίσεις για το κ.ά. –, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για άλλες πέντε παρεμβάσεις.

Ανάλογα πυκνός αναμένεται να είναι ο νομοθετικός χρόνος και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 – χωρίς φυσικά να παραβλέπεται η ανάγκη για το μίνιμουμ πολιτικό κόστος ενόψει της ευρωκάλπης.