Λίγοι Ελληνες στο κυπριακό ΑΣΕΠ για μία θέση στα σχολεία

Μικρό τελικά αποδείχθηκε το ενδιαφέρον των Ελλήνων να διεκδικήσουν, μέσω , μία θέση στα της . Μόνο ο ένας στους δέκα υποψηφίους είναι Ελληνας, και ο κύριος λόγος της μικρής συμμετοχής είναι η διαφαινόμενη δυσκολία του διαγωνισμού. Η Κύπρος επιδεικνύει άρτια οργάνωση του διαγωνισμού, καθώς από τώρα έχει προσδιορίσει τον αριθμό εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ανά ειδικότητα και καθεστώς εργασίας τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20.

Απόστολος Λακασάς

Ο Γαβρίλης Λαμπάτος, συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορίας, ο οποίος εργάζεται σε φροντιστήριο που εξειδικεύεται και στην προετοιμασία για το ΑΣΕΠ, μιλώντας στην «Κ» απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στις δυσκολίες του κυπριακού διαγωνισμού. «Πρόκειται για απαιτητικό διαγωνισμό, κάτι που έχει αποθαρρύνει πολλούς Ελληνες πτυχιούχους», παρατηρεί.

Ηδη από τα τέλη του 2016 το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έχει αρχίσει να αναρτά στο Διαδίκτυο πληροφορίες για την εξέταση της γνώσης των υποψηφίων στην Ελληνική Γλώσσα και των δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για να διδάξουν σε σχολείο. Επίσης, έχουν αναρτηθεί η εξεταστέα ύλη, τα ενδεικτικά διδακτικά εγχειρίδια ενώ, προς διευκόλυνση των υποψηφίων, υπάρχουν και ενδεικτικά ερωτήματα. Για παράδειγμα στα Θρησκευτικά μία ερώτηση αναφέρει ότι «στην Α΄ τάξη Γυμνασίου οι μαθητές υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τη βιβλική διήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία του ανθρώπου, η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άντρα. Ο εκπαιδευτικός τους έδωσε τρία ορθά στοιχεία από το σχετικό κείμενο της Γένεσης για να ανατρέψει αυτή τη λανθασμένη εντύπωση» και ζητεί από τους υποψηφίους να καταγράψουν τα τρία στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα – ακόμη και στη Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή.

Eιδικότητα-σχέση εργασίας

Εντυπωσιάζει, επίσης, ο προγραμματισμός του αριθμού των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν ανά ειδικότητα και σχέση εργασίας. Ενδεικτικά, το 2018-19 θα προσληφθούν 30 φιλόλογοι σε θέσεις μονίμων και 68 σε θέσεις εκτάκτων, και το 2019-2020 46 σε θέσεις μονίμων και 57 εκτάκτων. Στην Ελλάδα, από το 1998 και έως τώρα έχουν οργανωθεί έξι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση με τον τελευταίο το 2009. Εκτοτε προτιμάται ένα σύστημα που τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της επετηρίδας.

ip[
Exit mobile version