: Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η τροπολογία για την και τις απουσίες σε μαθητές, που συμμετέχουν σε καταλήψεις, δεν τους πτοεί

Mέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού στα

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και αντιπροσωπείες σωματείων συγκεντρώνονται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού στα . Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το Συντονιστικό των μαθητών αλλά θα λάβουν μέρος και εκπαιδευτικοί καθώς και γονείς οι οποίοι στηρίζουν τα αιτήματα τους.

Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η τροπολογία για την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες σε μαθητές, που συμμετέχουν σε καταλήψεις δεν τους πτοεί και δηλώνουν ότι «ενωμένοι σαν μια γροθιά θα απαντήσουμε ξανά στους εκβιασμούς σας». Παράλληλα, οι μαθητές θέτουν και άλλα ζητήματα, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και η στήριξη των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Βασικό αίτημα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών είναι η συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων κάτι που όμως το υπουργείο Παιδείας έχει απορρίψει με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες η Νίκη Κεραμέως με τους καθηγητές (ΟΛΜΕ),η υπουργός επέμεινε πως το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας συνιστά η χρήση της μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για ολιγομελή τμήματα και τήρηση αποστάσεων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Ειδικά δε στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, για το οποίο η ΟΛΜΕ και οι θεσμικοί της εκπρόσωποι έχουν ανεβάσει τους τόνους, η Ν. Κεραμέως πέταξε το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ρωτώντας τους αν θέλουν… κλειστά σχολεία.

Οι καθηγητές έχουν δηλώσει ήδη ότι σήμερα θα είναι στο πλευρό των μαθητών και μάλιστα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κάλεσε τα μέλη της να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, προκηρύσσοντας τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (ώρα 11:00 – 14:00) και τονίζοντας πως «οι μαθητές μας έχουν δίκιο»: «Μαζί τους διεκδικούμε τα αυτονόητα, καθαρά με όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, λιγότερους μαθητές στις τάξεις, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, υγιεινή και ασφάλεια παντού, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους».

Συνάντηση καθηγητών –

Η συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ με την υπουργό έγινε σε τεταμένο κλίμα και όπως οι ίδιοι λένε η κυρία Κεραμέως δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα τους. Σχετικά με την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία, η ΟΛΜΕ επεσήμανε στην υπουργό Παιδείας ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι αυτός που προωθείται με τη νέα τροπολογία και ότι δεν μπορούν να διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές και τους γονείς.

Σχετικά με τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, η υπουργός εμφανίστηκε και πάλι αδιάλλακτη, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά σε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου. Όταν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αντέτειναν ότι η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα θολό τοπίο και δεν καλύπτει σειρά ζητημάτων, την ώρα που εφαρμόστηκε μόνο σε πρυτανικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως απάντησε πως αντιθέτως αποτελεί μια προοδευτική εξέλιξη και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της εποχής.

Για τις 9μηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους η υπουργός δεν θέλησε ν΄ απαντήσει. Όταν η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ παρέπεμψε την κα Κεραμέως στους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου οι προσληφθέντες διέθεταν ανάλογο δικαίωμα, η ίδια απάντησε ότι αυτό αφορά διοικητικούς υπαλλήλους και όχι εκπαιδευτικούς. Η υπουργός επεσήμανε δε ότι για τη διαδικασία χορήγησης της συγκεκριμένης άδειας στους νεοδιόριστους θα πρέπει να κινηθούν νομοθετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Όσον αφορά στην τράπεζα θεμάτων, οι καθηγητές επέμειναν στον εξορθολογισμό της ύλης από το ΙΕΠ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προέκυψαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κορονοϊού και που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν μέσα στις λίγες επιπλέον ημέρες που διατέθηκαν.

Οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας

Οσον αφορά στις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τους καθηγητές στη χτεσινή συνάντηση τους, ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Επίσης, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά από την αρχή της χρονιάς το 0,01% του συνόλου, των εκπαιδευτικών το 0,03%, ενώ – με βάση τα σημερινά δεδομένα – είναι εμφανής η τάση τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω από το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στη διερεύνηση της δυνατότητας που έχει κάνει το ΥΠΑΙΘ εδώ και πολλούς μήνες για λειτουργία σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα), και για τις δυσκολίες που θα προέκυπταν για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο απόγευμα, την αδυναμία λειτουργίας των ολοήμερων και τη συνακόλουθη αύξηση επαφής παιδιών με τις πλέον ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς με πολλαπλές αναθέσεις κ.ά. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών στην οποία οι αποστάσεις τηρούνται πιο δύσκολα, είναι η χρήση μάσκας.

Για τις προσλήψεις και τους διορισμούς η ηγεσία ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπρόσθετα προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης) για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Αναφορικά με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί, σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες, και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες. Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ αφιερώθηκε στις εκλογές ανάδειξης αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων. Η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο ή τη διενέργεια δια ζώσης εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).

Η Υπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο (και όχι εργάσιμη) ημέρα υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες αφ’ ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αφ’ ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 170.000 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να διασφαλίσει ευρύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχει, δε, αδιαβλητότητα, ανωνυμία, αποτελεσματικότητα και πλήρη συμβατότητα με τα μέτρα κατά της COVID-19.

Η κυρία Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια. Σε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή τους, ενώ η Υπουργός παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν και να αγκαλιάσουν τη νέα, σύγχρονη διαδικασία, σε σύμπλευση με τη διεθνή τάση.

Διαβάστε ακόμη: