: Tι ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στο «MEGA Καλημέρα»

 

Η χώρα μας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ που είχε αντικείμενο τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και η προσαρμογή στη νέα εποχή. Μέσα από αυτή την παρουσία επιτεύχθηκαν μερικές σημαντικές συνεργασίες της Ελλάδας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, τόνισε η κα. Κεραμέως.

«Μέσω της παρουσίας μας στην Αμερική πετύχαμε στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με κορυφαία της Αμερικής. Πάνω από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ έρχονται για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο σκοπός της άφιξης όλων αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού είναι είτε για να εμβαθύνουν την υφιστάμενη συνεργασία που υπάρχει είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες.

Επεξήγησε η υπουργός Παιδείας ότι στο φάσμα των νέων συνεργασιών περιλαμβάνονται: «Θερινά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, κοινά προγράμματα σπουδών».

Στη συνέχεια η κα Κεραμέως έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας που συμφωνήθηκε με τα πανεπιστήμια της Αμερικής. «Ένας φοιτητής που σπουδάζει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μπορεί να πάει για ένα επιπλέον χρόνο στο Colombia, κι έτσι ο φοιτητής θα πάρει δύο πτυχία».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στην συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το πανεπιστήμιο του Γέιλ σε θέματα επιδημιολογίας, επιπλέον στην χώρα μας υπάρχουν δύο αγγλόφωνες Ιατρικές σχολές.

«Γίνεται η χώρα μας ένας παγκόσμιος φάρος εκπαίδευσης στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη, που θα προσελκύει κόσμο».

Οι μεταρρυθμίσεις και οι καινοτομίες της νέας σχολικής χρονιάς

Για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών η κα Κεραμέως ανέφερε ότι ένα θέμα που υπήρχε και έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ωστόσο τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης του και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και έφερε ως παράδειγμα: «Ένα σχολείο χτίστηκε μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από το δήμο και παράλληλα χτίστηκαν 15 σπίτια για τους καθηγητές».

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Τα ξεκίνησαν με περισσότερους εκπαιδευτικούς από ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια 2ετία έχουμε ολοκληρώσει 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

Αναφορικά με τη των σχολικών αιθουσών, ένα θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι εξαιτίας του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που έρχεται, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και οι πόροι προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

«Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες και σε θέρμανση. Ειδικά κονδύλια θα δοθούν στους δήμους για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες».

Μεγάλη αλλαγή από φέτος στα δημοτικά σχολεία της χώρας, αποτελεί η επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

«Το ολοήμερο σχολείο πέρυσι τελείωνε στις 16.00, ενώ από φέτος τελειώνει στις 17.30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Το μέτρο αυτό έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να κάνουμε το σχολείο καλύτερο, με πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για τα παιδιά. Από την άλλη στοχεύουμε στον εργαζόμενο γονέα, να υποστηρίξουμε την οικογένεια και τους γονείς που εργάζονται».

«Για μας είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η μελέτη στο ολοήμερο σχολείο γιατί μας νοιάζει, όταν το παιδί θα γυρίζει στο σπίτι, να έχει ποιοτικό χρόνο, να παίζει».

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πολλές καινοτομίες από ξεκινούν από τη φετινή σχολική χρονιά, όπως «διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα τμήματα γυμνασίων, λυκείων, πέμπτης και έκτης δημοτικού και 177.000 σετ ρομποτικής που θα εγκατασταθούν φέτος».

Σχετικά με προσλήψεις σε σχολεία Ειδικής αγωγής η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Έχουμε διορίσει 6.000 νέα πρόσωπα στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό και γίνεται προσπάθεια να φροντίζουμε να καλύπτονται κατά το δυνατόν ό,τι ανάγκες υπάρχουν.