–  Για τη νέα χρονιά και τους , μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στα .

Μιλώντας στο Μega, έκανε λόγο και για την αύξηση του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως στο διάστημα 2020 – 2022 έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί, ενώ για 12 χρόνια, από το 2008 έως το 2020 η διαδικασία των διορισμών είχε παγώσει.

«Για 12 χρόνια δεν είχε ούτε ένας εκπαιδευτικός. Από το 2020 έως το 2022 έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, σχετικά με το ολοήμερο, από τις 16:00 που τελείωνε πλέον επεκτείνεται στις 17:30 στα μισά τμήματα ολοήμερων στη χώρα. Μιλάμε για πάνω από 5.000 τμήματα. Τι σημαίνει αυτό για έναν γονέα; Ένας γονέας που έχει το παιδί του στο ολοήμερο σχολείο αντί να φεύγει στις 15:30 μπορεί να φεύγει και στις 17:00. Αυτή είναι η πρακτική αναβάθμιση», δήλωσε και συμπλήρωσε πως το κράτος προσέλαβε πάνω από 3.000 εκπαιδευτικούς αποκλειστικά για το ολοήμερο σχολείο.

Οι μαθητές αύριο θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει την πανδημία με νέα χαρακτηριστικά. Έχει νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η μετάλλαξη που έχουμε έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες και η διεθνής στάση πλέον είναι να φύγουν τα υποχρεωτικά μέτρα και να πάμε σε απλές συστάσεις», εξήγησε η υπουργός Παιδείας.Οι καινοτομίες της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως είναι οι εξής:

Λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων
Προγραμματίζεται η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα τμήματα Λυκείου, Γυμνασίου, Ε’ και ΣΤ’ τάξεις δημοτικού
177.000 σετ ρομποτικής στα δημόσια σχολεία, καθώς η ρομποτική έχει ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα
Μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν τώρα υπηρεσία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τις ημερομηνίες ορόσημο της φετινής σχολικής χρονιάς, με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις να ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2023.

Σχετικά με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στο φοιτητικό επίδομα και την φοιτητική στέγη.

«Ο πρωθυπουργός είπε στη ΔΕΘ ότι το φοιτητικό επίδομα αυξάνεται από 1000 έως 1500 ευρώ. Μιλάμε για μία μεγάλη αύξηση. Ανακοίνωσε χθες την κατασκευή 8.000 φοιτητικών κλινών, πρόκειται για πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποια είναι ήδη εν εξελίξει. Είναι ένα τεράστιο έργο για την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής στέγης».

Ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, δήλωσε πως πρόκειται για ειδική ομάδα που έχει ειδική εκπαίδευση.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ