: Κυβέρνηση και ειδικοί δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να καταρτίσουν το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα .

Ξεκάθαρη ως προς το ζήτημα ήταν  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η οποία επεσήμανε πως ένα στα πέντε είναι παιδί και τόνισε την αναγκαιότητα άμεσου των παιδιών και εφήβων.

«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλες οι εκπαιδευτικές δομές να λειτουργήσουν φέτος διά ζώσης. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε συζητήσει εκτενώς με τους ειδικούς για νέα ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νίκη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημειώνοντας πως στο πρωτόκολλο που συζητάνε αυτές τις μέρες με την επιτροπή των ειδικών, βρίσκεται και το πότε θα κλείνει μία τάξη.

Η υπουργός Παιδείας είπε πως πάμε σε ένα «νέο μοντέλο», λέγοντας πως «πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, όπως πριν, τμημάτων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Εξήγησε σχετικά πως πέρυσι δεν είχαμε τον , κάτι που έχουμε φέτος, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον και στα , τα οποία αυξάνονται.

«Αυτό που θέλαμε πέρυσι να θωρακίσουμε την κοινότητα από το ενδεχόμενο διασποράς από τον μαθητή στο σπίτι του, αυτό πλέον δεν ισχύει με τον ίδιο βαθμό, γιατί ο πατέρας, η μητέρα του παιδιού, ο παππούς η γιαγιά, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν από το κράτος. Άρα η λογική αλλάζει. Πάμε σε ένα μοντέλο όπου τα σχολεία μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος».

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του OPEN αναφέρει πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε και το να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.

Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο θα μπαίνει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια των ειδικών.

Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να είναι είτε πλήρως εμβολιασμένοι, είτε να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος.

Στους μαθητές προβλέπεται υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, ευχαριστώντας τους δημόσια για αυτή τη μαζική συμμετοχή στον εμβολιασμό. Παράλληλα επεσήμανε πως ένα περίπου 10% έχει ήδη νοσήσει, «άρα έχουμε λίγους, πλην όμως είναι σημαντικό και εκείνοι να εμβολιαστούν».

Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες πλαίσιο που θα ισχύσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων και την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτό, αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τους αρμόδιους φορείς.