Καθηγητής Χ. Ανθόπουλου: Αλλοιώνει το πνεύμα του Συντάγματος το νομοθέτημα Κεραμέως

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/07/2020 - 20:35 | Author: Newsroom Ipaidia

ΟΙΕΛΕ: Άρθρο-κόλαφος με ξεχωριστή ιστορική και νομική σημασία του Καθηγητή κ. Χ. Ανθόπουλου στα σημερινά «Νέα», κατά«ενός Καθηγητή Εργατικού Δικαίου» όσο και εναντίον της .

Στο άρθρο ο κ. Ανθόπουλος αναφέρεται προφανώς σε παρέμβαση του εργατολόγου κ. Ληξουριώτη στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής, όπου ο επί χρόνια συνεργάτης του Συνδέσμου αναφέρει πως με το νόμο Κεραμέως αποκαθίσταται η «ισονομία» ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Αφού ο κ. Ανθόπουλοςεπισημαίνει ότι εδώ και 80 χρόνια η ελληνική πολιτεία διατηρεί ένα ιδιαίτερο καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, υπενθυμίζει στον κ. Ληξουριώτη ότι το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος δεν ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την πλευρά του εργατικού, αλλά του συνταγματικού δικαίου.

Αναφέρεται, επίσης, στις εργασίες της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής του 1975 όπου διακεκριμένοι αγορητές, όπως ο Ευ. Παπανούτσος, ο Ι. Πεσματζόγλου, ο Α. Παπανδρέου, ο Λ. Κύρκος ο Απ. Κακλαμάνης, ο τότε Υπουργός Παιδείας Π. Ζέπος και ο σπουδαίος Κ. Τσάτσος που έκλεισε τις εργασίες υποστήριξαν ότι το πνεύμα του άρθρου 16 ήταν να εξασφαλίσει μια πρόσθετη προστασία στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Καταλήγει με τη διαπίστωση ότι το πνεύμα του Συντάγματος αλλοιώνεται με το νομοθέτημα Κεραμέως, καθώς η συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 αλλοιώνεται και γίνεται tabularasa.

Το άρθρο κλείνει με την απορία του κ. Ανθόπουλου, αν με το νομοθέτημά της αυτό η κ. Κεραμέως θεωρεί ότι έχουν εκλείψει οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι ομιλούντες στην Ε’ Αναθεωρητική Βουλή, ώστε πλέον τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να λειτουργούν ως αμιγείς επιχειρήσεις.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: