Μια ουσιαστική γέφυρα φιλίας και πολιτισμού χτίστηκε ανάμεσα στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» στο Βουκουρέστι, μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων που υλοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα. Μαθητές και καθηγητές από τις δύο σχολικές κοινότητες επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική όχι μόνο ενώνει, αλλά εμπνέει και υπερβαίνει τα σύνορα.

Από τη Θεσσαλονίκη στο Βουκουρέστι και πάλι πίσω

Το πρώτο σκέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, όταν 29 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου από το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Καλλιόπη Τζαβάρα, Κωνσταντίνο Ιακωβίδη και Κατερίνα Καρπάτση, επισκέφθηκαν το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» στο Βουκουρέστι. Κατά την παραμονή τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου της Ομογένειας και να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της ρουμανικής πρωτεύουσας, εμβαθύνοντας στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.

Δείτε εδώ

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές του σχολείου «Αθηνά», οι οποίοι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενήθηκαν από το 7ο Γυμνάσιο. Η υποδοχή τους πραγματοποιήθηκε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως ο Καλαματιανός και ο Ικαριώτικος, αλλά και μοντέρνες χορευτικές στιγμές, σε ένα σκηνικό δίπλα στα βυζαντινά τείχη και τους Κήπους του Πασά. Η επικοινωνία στηρίχθηκε στην ελληνική γλώσσα και η κοινή πολιτισμική ταυτότητα έγινε το έδαφος για την ανταλλαγή εμπειριών, τη δημιουργία φιλιών και την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των δύο σχολείων.

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Τζαβάρα, χαρακτήρισε τη συνεργασία ως εμπειρία ουσιαστικής αλληλεπίδρασης, τονίζοντας ότι για πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη φορά που γνώριζαν από κοντά ένα σχολείο της Ομογένειας. Όπως ανέφερε, κατά την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, οι μαθητές της αρχικά πίστευαν πως θα βρεθούν σε ένα ρουμανικό σχολείο. Σύντομα όμως αντιλήφθηκαν ότι το σχολείο «Αθηνά» έχει κοινό αναλυτικό πρόγραμμα με τα ελληνικά δημόσια σχολεία, διαθέτει Έλληνες καθηγητές, τα ίδια βιβλία και λειτουργεί ως ένα πλήρως ελληνόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο εξωτερικό.

Το προφίλ του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά»

Το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» ιδρύθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι και προσφέρει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης – από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο – ακολουθώντας το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών. Το απολυτήριο που χορηγεί είναι ισότιμο με αυτό των σχολείων της Ελλάδας. Από τους 105 μαθητές που φοιτούν, πολλοί προέρχονται από μεικτές οικογένειες, με Έλληνα πατέρα ή μητέρα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών χωρίς ελληνική καταγωγή, οι οποίοι επέλεξαν να φοιτήσουν εκεί με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση ή μελλοντική διαμονή στην Ελλάδα.

Η μαθήτρια Ευτυχία, από τη Β’ Γυμνασίου, μοιράστηκε τη δική της ιστορία: «Ο πατέρας μου είναι από την Άρτα και στο σπίτι μας μιλούσαμε και τις δύο γλώσσες – ελληνικά και ρουμανικά. Οι γονείς μου ήθελαν από την αρχή να φοιτήσω στο ελληνικό σχολείο ώστε να μάθω σωστά και τις δύο γλώσσες». Η ίδια, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη στο μυαλό της την προοπτική σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο στον τομέα των θετικών επιστημών.

 

Η καθημερινότητα και η αγάπη για την Ελλάδα

Η φιλόλογος του σχολείου, Αρετή Τζομάκα, εξήγησε ότι το σχολείο στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο, έχει 105 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς, και ακολουθεί αμιγώς το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Πολλοί μαθητές – κυρίως όσοι έχουν και τους δύο γονείς Έλληνες – συμμετέχουν και στις πανελλαδικές εξετάσεις των ομογενών τον Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών προέρχεται από μεικτές οικογένειες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών άλλων εθνικοτήτων που δεν γνώριζαν ελληνικά κατά την εγγραφή τους, αλλά με την υποστήριξη των καθηγητών καταφέρνουν να παρακολουθούν με επιτυχία.

Η ίδια υπογράμμισε και τη θετική εικόνα που υπάρχει στη Ρουμανία για την Ελλάδα: «Υπάρχει πραγματική αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα και τον τόπο μας, και αυτό αποτελεί κίνητρο για πολλούς να επιλέξουν το σχολείο μας».

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με πολιτιστικό υπόβαθρο

Η συμμετοχή των δύο σχολείων σε κοινές δράσεις προέκυψε μέσα από πολιτιστικό πρόγραμμα που σχεδίασαν τρεις εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά», με επίκεντρο το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και μνημεία όπως ο Άγιος Δημήτριος, το Επταπύργιο, η Καμάρα και η Ροτόντα. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Βουκουρέστι, ενώ στη συνέχεια οργανώθηκε η ανταπόδοση στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Τζομάκα ανέφερε ότι δύο μαθητές που συμμετείχαν στην επίσκεψη έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Ο μαθηματικός του σχολείου, Θεοδόσης Γιαννόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ανταλλαγών, καθώς δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να συναντήσουν συνομηλίκους τους από την Ελλάδα και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο με τον οποίο συνδέονται πολιτισμικά και γλωσσικά. Όπως παρατήρησε, αρκετοί από αυτούς έχουν περιορισμένες εμπειρίες από την Ελλάδα, παρότι φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.

Ο φιλόλογος Ταξιάρχης Κωστογιάννης, με τριετή θητεία στο σχολείο «Αθηνά» και προηγούμενη υπηρεσία στην Πρέβεζα, επισήμανε πως η εμπειρία στο Βουκουρέστι τον βοήθησε να εμβαθύνει και στη ρουμανική γλώσσα και να τη συγκρίνει με τα ελληνικά και άλλες γλώσσες. Όπως τόνισε, κάθε εκπαιδευτική εμπειρία προσφέρει κάτι μοναδικό και το σχολείο της Ομογένειας αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο προσφοράς και μάθησης.