IPAIDEIA.GR

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην Παγγερμανική Ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον των ελληνικών σχολείων και της ελληνόγλωσσης παιδείας και εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων στη Γερμανία» που διοργάνωσε στο Κάρλσφελντ ηΣυνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας και της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ, απέστειλε ο βουλευτής Α’ Θεσ/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Αμανατίδης όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στη βουλή συζητιέται αυτές τις μέρες τονέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για τηνομογένειαπου συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον ελληνισμό της διασποράς αλλοπρόσαλλα και ευκαιριακά. Η πλήρης απουσία στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς είναι εμφανής, ειδικά σε μία περίοδο που έχει αυξηθεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουμε νέα γενιά μεταναστών του 21ου αιώνα.

Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του σχετικού άρθρου 11 και προτείνουμε τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής και πολιτικής, που να αφορά ουσιαστικά τον ελληνισμό της διασποράς, τη συνεργασία της Βουλής με την ομογένεια, τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, λειτουργικής και αποτελεσματικής. Προτείναμε επίσης μια Γενική Γραμματεία αναβαθμισμένη, διαμέσου της οποίας θα γίνεται η συνολική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στον ελληνισμό της διασποράς και δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας προς την οποιαδήποτε υποβαθμισμένη μορφή και ελλειμματική παρέμβαση της Πολιτείας. Έχουμε και θέσεις και προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Βασικοί παράγοντες για να σχεδιάσουμε μια εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό είναι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η γλώσσα, που επηρεάζουν και συνδέονται με την εργασία, την απασχόληση, την ένταξη, τη δυνατότητα επιστροφής και την επανένταξη.

Η ελληνική πολιτεία σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο αντιμετώπισε τον απόδημο ελληνισμό σαν ξένο σώμα στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στις επιταγές της Τρόικας με το νόμο 4027/4-11-2011 αλλά και το άρθρο 8 του ν. 4009/12 προχώρησαν στη διάλυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματά της και μόνος στόχος τους είναι η μείωση του κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό και η ένταξη και της εκπαίδευσης στο εξωτερικό στη μνημονιακή πολιτική της περικοπής των δαπανών για την παιδεία.

Στα σχολεία της ομογένειας φοίτησαν γενιές μαθητών και σήμερα πολλοί από αυτούς αφού σπούδασαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έτσι ενώ τα σχολεία έπρεπε να λειτουργούν, αυτά μαστίζονται από έλλειψη προσωπικού και υπολειτουργούν στερώντας τους μαθητές τους από το δικαίωμα της ισότιμης εκπαίδευσης.

Χαιρετίζω την εκδήλωσή σας και πιστεύω ότι μόνο με συνεχείς αγώνες θα προχωρήσουμε στη δικαίωση των αιτημάτων του ελληνισμού της διασποράς, ιδιαίτερα σε μια μεταβατική περίοδο, όπου παρουσιάζεται πάλι έντονα το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια όλων των οργανωμένων εκφράσεων του ελληνισμού της διασποράς, έτσι ώστε στα ελληνόπουλα του εξωτερικού να παρέχεται μια δημόσια δωρεάν παιδεία που θα τους εξασφαλίζει το δικαίωμα στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, για να τους δοθεί η δυνατότητα ομαλής επανένταξης στην ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα».