Η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. έμπρακτα: 35% αύξηση των θέσεων

Πότε αναμένεται το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία - Τι θα περιλαμβάνει

Η προτεραιότητα που δόθηκε στη διεύρυνση του θεσμού της κινητοποίησε σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου τομέα και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η προτεραιότητα που δόθηκε στη διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας κινητοποίησε σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου τομέα και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Πιο αναλυτικά, στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. Γεώργιου Βούτσινου ανταποκρίθηκαν 209 Δημόσιοι φορείς και 645 επιχειρήσεις. Ειδικά, για τη φετινή χρονιά, ο αριθμός των θέσεων μαθητείας που προσφέρθηκαν από φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχεται σε 4505 έναντι 3329 θέσεων που προσφέρθηκαν αντίστοιχα κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση της τάξεως του 35%.

Επιπλέον, την 1η Οκτωβρίου 2021 δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που προώθησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με την οποία το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων αυξάνεται από 75% στο 95% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ανήλθε στο ποσό των 27,59€. Επομένως, η αμοιβή των μαθητευομένων αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2020. Τέλος , οι εργοδότες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα μάθησης στον χώρο εργασίας του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας επιβαρύνονται με μικρότερο ποσό στο πλαίσιο της υποστήριξής τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κάθε εργοδότης επιβαρύνεται μόνο με τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωση των 12 ημερών κανονικής άδειας, δηλαδή με συνολική επιβάρυνση 1.197,72€,  για τη συνολική περίοδο των 11 μηνών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας.

ip[
Exit mobile version