"Για τη στάση των ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ στη ΓΣ της Ε ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/03/2019 - 10:43 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ιερά συμμαχία ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ με κοινή καταγγελία επιχείρησαν να καταργήσουν την ΕΛΜΕ και την αντιπρόεδρο στη Γ.Σ. των προέδρων (23/2)

Αγωνιστική Παρέμβαση Θεσσαλονίκης

Μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ (12/12/2018), συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ.. Από την πρώτη κιόλας μέρα παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία του τα οποία όμως δε θελήσαμε να κοινοποιήσουμε γιατί επιμείναμε και προσπαθήσαμε να συνεχίσει η ΕΛΜΕ την αγωνιστική της πορεία. Την ίδια στάση κρατήσαμε και στη συνέχεια από ευαισθησία για το θέμα υγείας του προέδρου που προέκυψε. Τις τελευταίες μέρες όμως οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ με μια σειρά απαράδεκτες ενέργειες τους στρέφονται κατά της ίδιας της λειτουργίας της Ε΄ ΕΛΜΕ. Όχι μόνο αμφισβητούν, αλλά και δεν υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ, ενώ επιχειρούν να καταργήσουν και την αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ, μέλος των Παρεμβάσεων, από το ρόλο που το ίδιο το καταστατικό κατοχυρώνει.

Πρόεδρος και Γραμματέας αρνήθηκαν να αποστείλουν στα σχολεία τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ε ΕΛΜΕ που συγκαλέστηκε από το Δ.Σ. στις 21/2, μετά από απόφαση και εισήγηση της ΟΛΜΕ, όπως είναι στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ αποχώρησαν από τη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ, όπως ανελλιπώς κάνουν εδώ και τρία χρόνια, αδιαφορώντας για το αν ο κλάδος θα έχει αποφάσεις, κατήγγειλαν την αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ που μετέφερε στη Γ.Σ. προέδρων την απόφαση της Γ.Σ. και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε απόφαση Γ.Σ., καθώς αυτή τάχα δεν έγινε.

Για να δώσουν βαρύτητα σε κοινή τους καταγγελία την έστειλαν από το mail της ΕΛΜΕ(!) στην ΟΛΜΕ και τον πρόεδρό της, αντί των παραταξιακών και προσωπικών mail τους.

Στη Γ.Σ. των προέδρων την καταγγελία εμφάνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ από το κινητό του(!), ενώ η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, παρότι διαβάστηκαν τα σχετικά άρθρα του καταστατικού της Ε΄ ΕΛΜΕ, αρνήθηκαν να καταμετρήσουν τις ψήφους της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που ήταν κατά της εισήγησης της ΟΛΜΕ και παρέπεμψαν το θέμα στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε συνεδρίασή του (26/2) με ψήφους των παρατάξεων Παρεμβάσεων, ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ αποδέχθηκε τελικά ότι εφαρμόστηκε το καταστατικό και να προσμετρηθεί η αρνητική ψήφος της Ε΄ ΕΛΜΕ στις ψηφοφορίες για την εισήγηση της ΟΛΜΕ.

Η αμφισβήτηση των Γ.Σ. από ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ είναι χρόνιο πρόβλημα στην ΕΛΜΕ. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε τα εξής: σύμφωνα με το καταστατικό της Ε ΕΛΜΕ στις έκτακτες Γ.Σ., όπως αυτές με σαφήνεια ορίζονται, υπάρχει απαρτία με όσα μέλη είναι παρόντα και ισχύουν οι αποφάσεις τους. Αποφάσεις λαμβάνονται με τον τρόπο αυτό διαχρονικά όχι μόνο από τις Γ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ, αλλά και πολλών άλλων ΕΛΜΕ που έχουν παρόμοιες διατάξεις στο καταστατικό τους και μετέφεραν τις αποφάσεις στη Γ.Σ. προέδρων και για τις οποίες δεν τέθηκε πρόβλημα. Επίσης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αμφισβήτηση αυτή στη δική μας ΕΛΜΕ από τις ίδιες παρατάξεις ξεκίνησε το 2016, όταν οργάνωσαν τη σκευωρία κατά των Παρεμβάσεων και του τότε προέδρου της ΕΛΜΕ Χρήστου Ζαγανίδη και δεν ήθελαν καμία απόφαση Γ.Σ. για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους. Καθόλου, βέβαια, δεν ενοχλήθηκαν που στην τελευταία τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Δεκέμβρη αποφάσεις ελήφθησαν με παρόμοιο αριθμό συμμετεχόντων.

Οι παρατάξεις ΠΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τους εκπροσώπους τους στη Συνέλευση Προέδρων, με πρωταγωνιστικό το ρόλο της ΔΑΚΕ του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, δεν επιχείρησαν απλά να πλήξουν τις Παρεμβάσεις και τους εκπροσώπους τους στην Ε ΕΛΜΕ Θ. Για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα ελέγχου καταστατικού και απόφασης ΕΛΜΕ. Χτυπούν την ίδια τη λειτουργία των σωματείων και σε μια περίοδο που προωθείται η κατάργηση απεργιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θέτουν το ζήτημα της αμφισβήτησης των καταστατικών και της λειτουργίας των σωματείων.

Τα πράγματα δεν είναι μόνο σοβαρά, αλλά και επικίνδυνα για τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Αρκεί να ενημερωθεί κανείς για ποια τελικά ήταν η απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. των Προέδρων στις 21/2. Καμία! Την εποχή που ξαναμπήκε στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων το οικονομικό, που η αξιολόγηση προχωρεί, η μάχη για τη μη εφαρμογή του προσοντολογίου είναι ανοιχτή, δεν ψηφίστηκε τίποτε, καθώς οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ (με την απάθεια του ΠΑΜΕ) αρνούνταν να τεθούν σε ψηφοφορία αποφάσεις και προτάσεις ΕΛΜΕ. Όταν τελικά μετά από 16ωρη συνεδρίαση, στις 1.30 π.μ. το έκαναν, ήταν για τα μάτια του κόσμου. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού ενώνονται και συνεργάζονται για να προωθήσουν τα παραταξιακά και κομματικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στα σωματεία.

Η τελευταία αυτή απαράδεκτη συμπεριφορά στην Ε΄ ΕΛΜΕ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών του προέδρου(ΔΑΚΕ) και του γραμματέα του Δ.Σ.(ΠΑΜΕ) οι οποίοι θέτουν εμπόδια στην ίδια τη λειτουργία του σωματείου και υπονομεύουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό που είχε η ΕΛΜΕ.

Ενημερώνουμε τον κλάδο:

Ο πρόεδρος αρνείται να υπογράφει αποφάσεις του Δ.Σ. με τις οποίες διαφωνεί ο ίδιος και η παράταξή του (ανακοίνωση για την επέτειο δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα, δίωξη μελών Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, κ.ά.)
Ο πρόεδρος αρνήθηκε εμπαίζοντάς μας επανειλημμένα να αποσταλεί στα σχολεία απόφαση του Δ.Σ. για τα αιτήματα των συναδέλφων της διαθεσιμότητας, η οποία στάλθηκε τελικά από την αντιπρόεδρο ως κοινή ανακοίνωση των πέντε ΕΛΜΕ Θ πριν την κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ στις 19/2, μετά από ένα μήνα.
Πρόεδρος και γραμματέας ουδέποτε ασχολήθηκαν με τη σύνταξη και διαμόρφωση ανακοινώσεων της ΕΛΜΕ, μη ανταποκρινόμενοι στις βασικές τους υποχρεώσεις.
Το Δ.Σ. μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ συνεδρίασε μόνο τρεις φορές, από τις οποίες η μία ήταν η συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ.
Πρόεδρος και γραμματέας κωλυσιεργούσαν στην υλοποίηση απόφασης του Δ.Σ. σχετικά με την κινητοποίηση ενάντια στο προσοντολόγιο στις 1/2/2019 με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί αυτή τελικά μία μέρα πριν.
Αδιαφορούν για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και χρονίζουν εδώ και καιρό (για αυτοαξιολόγηση, αξιολόγηση ενισχυτικής, θεματική εβδομάδα, ΣΔΕ, επιθέσεις φασιστών σε συναδέλφους, αναδρομικά και οικονομικό ζήτημα).
Πρόεδρος και γραμματέας αρνήθηκαν να αποσταλεί στα σχολεία απόφαση του Δ.Σ. με την οποία διευκρινίζονταν ότι η Ε΄ ΕΛΜΕ δε συμμετείχε στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του συντάγματος.

Η Ιερά Συμμαχία των τριών παρατάξεων στην Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ συνεχίζει να υπονομεύει τη λειτουργία του σωματείου. Με την τελευταία τους ενέργεια προσπάθησαν, χωρίς να το καταφέρουν, να καταργήσουν και το σωματείο και την αντιπρόεδρο, εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ στη Γ.Σ. των προέδρων. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες του σωματείου είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή της επιχείρησης διάλυσής του.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Παρέμβασης στο Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ από τη θέση του αντιπροέδρου και του μέλους του Δ.Σ. με τη συνεισφορά τους προσπάθησαν το σωματείο να λειτουργεί καταβάλλοντας τις δυνάμεις τους το προηγούμενο διάστημα και για όλα τα ζητήματα, στην περίοδο των κινητοποιήσεων για το προσοντολόγιο το Γενάρη, αλλά και μετά. Στη Γ.Σ. των προέδρων δώσαμε τη μάχη για να μην περάσουν εκφυλιστικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες σε βάρος του σωματείου και του κλάδου. Οι Παρεμβάσεις, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για όλα τα ζητήματα, θα τις κοινοποιούν στον κλάδο πριν τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. επιδιώκοντας να γίνουν αποφάσεις της ΕΛΜΕ. Απαιτούμε Πρόεδρος και Γραμματέας να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να κοινοποιήσουν στον κλάδο και να οργανώσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γ. Σ. (21/2/2019). Κάθε άλλη στάση τους είναι αντιδημοκρατική, στρέφεται κατά των διεκδικήσεων του κλάδου και έχουν την αποκλειστική ευθύνη!

Loading...
  • europalso

    ideascentral