Φωτίου: Θέλουμε τα παιδιά των Ρομά να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες

Η εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τέθηκε στο επίκεντρο προπαρασκευαστικής συνάντησης που έγινε με ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερεις βασικούς άξονες: Την παιδεία, την απασχόληση, τη στέγαση και την υγεία.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετείχαν μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, παρουσία της αρμόδιας υπουργού Θ. Φωτίου, της Ειδικής Γραμματέως Κ. Γιάντσιου, στελεχών της Ειδικής Γραμματείας, εκπροσώπων από 10 συναρμόδια υπουργεία, της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και των συνομοσπονδιών Ρομά.

Επίσης, από την υπουργό παρουσιάστηκαν οι τρεις τύποι οικισμών Ρομά και αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε καθέναν από αυτούς:

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη συνάντηση αναλύθηκε διεξοδικά το επιχειρησιακό σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και έγινε εκτενής αναφορά στα πιλοτικά τοπικά σχέδια και τις κατευθύνσεις στεγαστικής αποκατάστασης.

Οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων αναφέρθηκαν στα τομεακά ζητήματα αρμοδιότητάς τους, με επίκεντρο τους πληθυσμούς Ρομά. Αναλύθηκαν θέματα, όπως η αστικο-δημοτική τακτοποίηση και η ενδυνάμωση γυναικών, η βελτίωση συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, εγγραμματισμός εφήβων, σχολές γονέων, προγράμματα αθλητισμού, υποστήριξη Ρομά για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων, αφού συνεχάρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας, για το σχεδιασμό της στρατηγικής, καθώς, όπως τόνισαν, «βασίζεται στην έρευνα πεδίου και όχι στη θεωρητική προσέγγιση», κατάθεσαν τις απόψεις τους και ζήτησαν την, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.

ip[
Exit mobile version