Φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ: Σημαντική Ενημέρωση προς υποψήφιους δικαιούχους

Μιας και σε λίγες μέρες ξεκινούν οι του ΕΚΟ 2018-19 θεωρήσαμε απαραίτητο να επισημάνουμε κάποιες απαραίτητες λεπτομέρειες σε όλους τους νέους υποψήφιους που θα ξεκινήσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους από τις 4 μέχρι και τις 20 του Δεκέμβρη.

Όπως ήδη οι περισσότεροι γνωρίζετε και έχετε διαβάσει από ανακοινώσεις του πρόκειται για ένα επίδομα το οποίο αναφέρεται στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και απαιτεί να έχεις ολοκληρώσει ένα ποσοστό επιτυχίας των μαθημάτων σου. Το ποσό των 380 ευρώ 8 μηνών είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό το οποίο σίγουρα θα προσφέρει μια μεγαλύτερη άνεση και ανακούφιση σε πολλούς φοιτητές. Αρκεί μια απλή αίτηση και η παράδοση όλων των απαραίτητων εγγράφων για να κριθείς ως επιλέξιμος ή όχι.

Όμως τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται και όπως πιθανότατα σας παρουσιάζονται.

Την πρώτη χρονιά 2016-17 όλα κύλησαν ομαλά και τα χρήματα μέσα σε 8 μήνες είχαν καταβληθεί σε όλους τους . Αυτό οφείλονταν κυρίως στο ότι όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία την έκανε η κάθε γραμματεία της σχολής για τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Πέρυσι όμως (2017-18) δεν κινήθηκε τίποτα με τους ίδιους ρυθμούς .Κάναμε τις αιτήσεις και μόλις μερικούς μήνες μετά ακύρωσαν στο σύνολο 900 αιτήσεις φοιτητών. Με δικαιολογία; ‘’Δεν είχαμε παραδώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν τα είχαμε συμπεριλάβει στο φάκελό μας’’. Αναγκαστήκαμε όλοι εμείς να κάνουμε ένσταση.. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο να έχουμε ξεχάσει 900 άτομα να συμπεριλάβουμε κάποια δικαιολογητικά.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις αντικειμενικά και έγκαιρα στο ipaidia.gr

Η δικαιολογία αυτή δεν υφίσταται αφού οι περισσότεροι από εμάς είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα χαρτιά βρίσκονταν μέσα στο φάκελό μας. Ακόμη υπήρχαν φοιτητές οι οποίοι ενημερώθηκαν εγκαίρως από υπαλλήλους του ΙΚΥ έτσι ώστε να παραδώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγκαίρως χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ένσταση. Οι υπόλοιποι 900 δεν λάβαμε καμία ενημέρωση εγκαίρως για το αν όντως έλλειπαν χαρτιά από το φάκελό μας. Απλά μας απέρριψαν

Η ένσταση μας έγινε τον Φεβρουάριο και έχουμε φτάσει σχεδόν ένα χρόνο μετά χωρίς να έχουμε λάβει τα χρήματά μας. Όλους αυτούς τους μήνες μας έχουν στο ¨¨περίμεν娨 .Μόλις πριν λίγες μέρες μάλιστα ανακοίνωσαν ότι θα ακυρώσουν αιτήσεις και θα υπάρξουν άτομα που δεν θα πληρωθούν διότι οι φακέλοι τους είναι ελλιπείς και όποιός φάκελος είναι ελλιπής απορρίπτεσαι. Και σας ρωτάω εγώ τώρα. Ποιος φάκελος θεωρείται ελλιπής από τη στιγμή που αυτοί οι ίδιοι έχασαν τα χαρτιά μας.

Ποιος φάκελος θεωρείται ελλιπής από τη στιγμή που άλλοι φοιτητές ενημερώθηκαν εγκαίρως για να παραδώσουν ότι έλειπε από το φάκελό τους χωρίς να φτάσουν στο σημείο να κάνουν ένσταση και άλλοι όχι. Και πώς μπορούν να ανακοινώνουν ότι δεν θα πληρωθούν άτομα με ελλιπείς φακέλους από τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει 60 άτομα με ελλιπείς φακέλους . Επίσης εφόσον η συγκεκριμένη υποτροφία είχε σαν όρο ότι όλοι οι ελλιπείς φακέλοι απορρίπτονται γιατί μας ζήτησαν να κάνουμε όλα τα επιπλέον βήματα για να ολοκληρωθεί η υποτροφία ; Γιατί μας ταλαιπώρησαν τόσους μήνες και μας έλεγαν πως θα πληρωθούμε; Και Γιατί δεν μας απέρριψαν εξ αρχής; 1.5 χρόνο μετά έμαθαν ότι υπήρχε ο όρος αυτό στο ΦΕΚ; Δεν το νομίζω!

Ως άτομα που έχουμε βιώσει όλη αυτή την αγανάκτηση όλους αυτούς τους μήνες σας επισυνάπτουμε τα εξής:

1.Απο τη στιγμή που θα παραδώσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καλό θα ήταν να παρουσιαστείτε αυτοπροσώπως να τους ζητήσετε να εξετάσουν το φάκελό σας μπροστά σας και να σας παραδώσουν ένα σχετικό έγγραφο το οποίο θα διαβεβαιώνει πως όλα τα απαραίτητα χαρτιά έχουν παραδοθεί. και δεν θα ΄΄χαθούν΄΄ στη πορεία. Αν είναι αδύνατον να παρουσιαστείτε αυτοπροσώπως προσθέστε όλα τα δικαιολογητικά από 2 με 3 φορές το καθένα μέσα στο φάκελο για να μην ΄΄χαθούν΄΄ στη πορεία και κατηγορηθείτε πως εσείς ευθύνεστε για λάθη των υπαλλήλων. Ακόμη να εύχεστε και να προσεύχεστε ότι ο υπάλληλος ο οποίος θα ελέγξει τα χαρτιά σας να είναι απόλυτα παρατηρητικός και να υπάρχει κάποιο πρόβλημα να σας ενημερώσει εγκαίρως.

2.Επίσης εξ ίσού σημαντικό. Σε email και σε τηλεφωνήματα σπανίως απαντάνε, και αν ποτέ απαντήσουν θα είναι πλήρως αγενέστατοι και πλήρως αποπροσανατολιστικοί αφού κανείς υπάλληλος δεν είναι ενήμερος για την εξέλιξη της υποτροφίας .Αντίστοιχα στη δική μας περίπτωση όταν καταφέρναμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους μας καθησύχαζαν λέγοντάς μας πως θα πληρωθούμε τις επόμενες ημέρες. Από τις αρχές του Ιούνη ακούμε αυτή τη φράση. Και μόλις αρχες του Νοέμβρη , 6 μήνες μετά μας ανακοινώνουν ότι θα υπάρξουν φακέλοι που θα ακυρωθούν και δεν θα πληρωθούν ποτέ.

3.Τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό .Όπως είναι λογικό όλοι οι δικαιούχοι ανυπομονούν για τα χρήματα αυτά. Μέρα με τη μέρα η ανυπομονησία τους μεγαλώνει. Άλλοι θα τα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα και ανάγκες. Άλλοι πάλι θα τα επενδύσουν για κάποιο τους όνειρο. Αυτό το οποίο θα σας συμβουλεύσουμε εμείς ως ΄΄παθόντες΄΄ αυτού του δράματος όλους αυτούς τους μήνες είναι να μην στηρίζεται τα όνειρά και τις επιθυμίες σας σε αυτά τα χρήματα. Γιατί δυστυχώς ακόμα κι εγκριθείτε και αν όντως δικαιούστε τα χρήματα αυτά το ΙΚΥ μπορεί να έχει άλλα σχέδια για εσάς. Κανείς δεν σας διαβεβαιώνει πως θα λάβετε ποτέ τα χρήματα αυτά .Ούτε το πότε θα τα λάβετε.

Κάθε μέρα για 6 ολόκληρους μήνες ένας από εμάς να περιμένει πως και πως να προστεθούν 3400 ευρώ στο λογαριασμό του γιατί τα δικαιάται και γιατί του αξίζουν και τελικά να μην πληρώνεται ποτέ. Πραγματικά στενάχωρο ένα ίδρυμα σαν το ΙΚΥ να δυσφημείται τόσο πολύ να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο στους υποτρόφους του.

Ευχόμαστε αυτή απλά να ήταν μια άτυχη στιγμή για εμάς τους 900 και να μην βρεθεί ξανά κάποιος στη θέση μας στο μέλλον. Καλή τύχη σε όλους μάς!

Οι υπότροφοι του 2017-2018

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !