Οι σπουδαστές που διαγωνίστηκαν και διέπρεψαν, με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙ.νοώ» του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, την οποία συντονίζει ο δρ Ευάγγελος Σιώκας, είναι οι Ιωάννης Κάνδιας, Βασιλική Κοντού, Θεόδωρος Κοτζαμάνης, Καλλιόπη-Κωνσταντίνα Πουλημενάκου, Σπυρίδων Σταμάτης, Δήμος Τσούγιας, Ευστάθιος Μπίρμπας.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση σ’ έναν από τους κεντρικότερους κόμβους της πόλης μας, αυτόν της Κηφισίας, αποτέλεσε κίνητρο για την ομάδα «App-elight» να μελετήσει τη δημιουργία λογισμικού για τη λειτουργία των φαναριών του οδικού άξονα, ώστε να μειώνεται δραστικά ο μέσος χρόνος παραμονής των οχημάτων. Παράλληλα, οι φοιτητές μελέτησαν σύστημα λειτουργίας των φαναριών με «πράσινη» ενέργεια από φωτοβολταϊκά.

«Όταν στα μέσα Ιανουαρίου 2019, στην εκπνοή του διδακτικού εξαμήνου του Τεχνικού Δικαίου, ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό ‘‘Hack the City”, πρότεινα στους φοιτητές μου να συμμετάσχουν ως ομάδα αναπτύσσοντας και παρουσιάζοντας μία ιδέα για την πόλη μας. Παρότι είχαν να αντιμετωπίσουν στις επόμενες ημέρες την τελευταία εξεταστική, καθώς είναι φοιτητές του 5ου και τελευταίου έτους, αγκάλιασαν την πρόταση με μεγάλη όρεξη.\
Η αρχική ιδέα του δυναμικού τροχονόμου εμπλουτίστηκε και η τελική τεκμηρίωση περιλαμβάνει επιπλέον ενεργειακή μελέτη, ώστε το σύνολο των σηματοδοτών του μελετώμενου οδικού άξονα της Κηφισίας να λειτουργεί με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμη, παρουσιάστηκε σε σχέδιο η σχετική Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Πολιτεία δύναται να θεσμοθετήσει το προτεινόμενο σύστημα. Οι φοιτητές εργάστηκαν με ενθουσιασμό αλλά και ενάργεια και κατάφεραν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό» αναφέρει η καθηγήτρια Τεχνικού Δικαίου, στο ΕΜΠ, δρ Ευγενία Τζαννίνη.

Για τη μοναδική εμπειρία, που αντάμειψε τη μεθοδική δουλειά και τους κόπους τους, καθώς και για τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισε η ομάδα, μιλάει στη «Ρ» ο Δήμος Τσούγιας, φοιτητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

«Το θέμα του διαγωνισμού, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ήταν καινοτόμες προτάσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της πόλης. Επιλέξαμε την ιδέα για την App-elight αρχικά λόγω της καινοτομίας για τη χώρα μας και της δυνατότητας μελέτης της από ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών. Προέκυψε από την καθημερινή χρήση της λεωφόρου Κηφισίας από πολλούς από εμάς, και αφού διαπιστώθηκε η κυκλοφοριακή συμφόρηση στη συγκεκριμένη κεντρική αρτηρία της Αθήνας, η ομάδα αποφάσισε να τη μελετήσει. Η ιδέα εξετάστηκε από τεχνικής, ενεργειακής και νομικής απόψεως. Ως φοιτητές του Πολυτεχνείου, είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ομαδικές εργασίες, που απαιτούν συνεργασία και μεθοδικότητα. Ωστόσο, υπήρξαν στιγμές άγχους και αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα, καθώς για πρώτη φορά κληθήκαμε να ανταγωνιστούμε ομάδες έμπειρες ή και επαγγελματικές.
Το αποτέλεσμα αντάμειψε όλο τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώσαμε σε μια δύσκολη για εμάς περίοδο. Επιπλέον, η παρακολούθηση του Delphi Economic Forum ήταν μια ξεχωριστή ευκαιρία και εμπειρία, καθώς το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματεύεται θέματα που μας αφορούν ως νέους μηχανικούς, που θα βγουν σύντομα στην αγορά εργασίας. Οι γνώσεις που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας αυτή είναι σημαντικές και θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα στη συνέχιση και υλοποίηση της ιδέας μας».
ΕΡΤ