Αξιότιμη κυρία , Την τελευταία περίοδο είδαμε δηλώσεις σας στον τύπο για το θέμα της αναστολής λειτουργίας τμημάτων που πρόκειται να λειτουργήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Μια από αυτές τις δηλώσεις αφορούσε και ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών:


«Δεν μένει στον αέρα. Απλά πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όλα αυτά τα τμήματα που ιδρύθηκαν δεν πέρασαν από τις νόμιμες διαδικασίες. Η νόμιμη διαδικασία είναι η γνώμη της ανεξάρτητης αρχής, η οποία αξιολογεί ένα – ένα αυτά τα τμήματα. Πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια; Είναι βιώσιμα; Εξυπηρετούν εκπαιδευτικές ανάγκες;»
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως στο Αγρίνιο υπήρχε ένα τμήμα που είχε περάσει με απόλυτη επιτυχία την αξιολόγηση (Αριθμ. πρωτ.: 8335/21-01-2019) της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΙΠ) τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΔΠΠΝΤ) με έδρα το Αγρίνιο. Ωστόσο το εν λόγω τμήμα καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς αιτιολογική έκθεση και χωρίς επιχειρήματα λίγο πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση (Απρίλιος 2019). Είναι, μάλιστα, και το μόνο τμήμα ΑΕΙ που καταργήθηκε!
Το Τμήμα ΔΠΠΝΤ αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Το αντικείμενο του τμήματος ακολουθούσε την πρακτική πρωτοπόρων κρατών (π.χ. Αγγλία, Ιταλία) στον τομέα της πολιτισμικής διαχείρισης και προβολής του πολιτισμικού πλούτου με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Το τμήμα ιδρύθηκε το 2004 έχοντας ως στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της. Ειδικότερα, εξειδικεύεται στη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτισμικών πόρων με χρήση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη στιγμή το τμήμα μπορεί άμεσα να επανιδρυθεί δεδομένου ότι είναι πλήρως στελεχωμένο με διδακτικό προσωπικό μιας και υπάρχει η πρόβλεψη να τελειώσουν όσοι φοιτητές έχουν μπει σε αυτό έως και το ακαδημαϊκό έτος 2018-19.
Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας δηλώσεις στελεχών σας είναι πως η κυβέρνηση σας ενδιαφέρεται αρκετά για τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες. Σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Υπουργό Πολιτισμού στις 2/8/19 ειπώθηκαν τα ακόλουθα:
«Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας»

Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, όμως, χρειάζονται ειδικοί για την αξιοποίηση του. Το τμήμα ΔΠΠΝΤ παρείχε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και αποφοίτους ικανούς στη διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
Με αυτή την επιστολή ζητάμε από εσάς το αυτονόητο. Την επανίδρυση ενός σύγχρονου τμήματος που μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τόπο και το οποίο καταργήθηκε αναίτια και χωρίς καμία απολύτως επιχειρηματολογία.
Με εκτίμηση,
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του κατηργημένου τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών