Επιδόματα: Το «μεγάλο συμμάζεμα» του 2017 -Όλες οι αλλαγές που έγιναν

ipaidia thumbnail

Ριζικές τομές στα είχαμε το έτος που μας πέρασε, καθώς το 2017 αποτέλεσε τη βάση των μεγάλων αλλαγών που θα επέλθουν το 2018, με τη λειτουργία του , του λεγόμενου «βραχίονα» της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Γενικότερα, το 2017 επιχειρήθηκε ένα συμμάζεμα των επιδομάτων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, υπήρχαν 17 πηγές που έδιναν συνολικά 125 επιδόματα!

Δημιουργήθηκε δηλαδή το «αρχείο επιδοματούχων», με στοιχεία για πόσα επιδόματα παίρνει ο καθένας.

Θυμίζουμε ότι το 2017 εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης () με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκατομμύρια).

Παράλληλα, εν μέσω φημολογίας για περικοπές και αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, μπήκε σε συμφωνία με τους θεσμούς, ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» το οποίο αποτέλεσε και τη βάση διαλόγου για αλλαγές στις κλίμακες των οικογενειακών επιδομάτων.

Ειδικότερα το 2017 καταργήθηκαν επιδόματα ύψους 8 εκατ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώθηκε στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται.

Για παράδειγμα:

Παράλληλα, προωθήθηκε η κατάργηση μιας σειράς κατασκηνωτικών επιδομάτων που δίνονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κα) αλλά και από τον .

Αναδιάταξη είχαμε ως προς τις παροχές και τους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικού τουρισμού, ενώ ο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση φέτος, στο επίδομα για τις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, τα επιδόματα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (με διεύρυνση δικαιούχων).

«Ψαλιδισμένο» κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, είναι το .

Ως προς το , το υπουργείο Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων.

ip[
Exit mobile version