Είναι γνωστό ότι με το νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών-πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985).

ΕΛΜΕ Χανίων

Οι κύριες κατευθύνσεις που μέχρι τώρα ακολουθούσαν οι απόφοιτου του συγκεκριμένου Τμήματος ήταν α) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Αγωγής, β) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτές Ενηλίκων), συγκεντρώνοντας σχετική προϋπηρεσία.

Με το νόμο 4589/2019 δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ολόκληρος ο υφιστάμενος κλάδος των ΠΕ78 να οδηγηθεί σε εξοστρακισμό από οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης – γενική η ειδική- δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν.

Δηλαδή, να μεταφέρει κάποιος την προϋπηρεσία που απέκτησε εργαζόμενος σαν ΠΕ 71 στον κλάδο ΠΕ 78. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αδικίες.

Επιπλέον, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι:

α) στην απαξίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων

β) στο απαράδεκτο φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μαθήματα, άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο και μάλιστα διαφορετικής βαθμίδος. Φαινόμενο που ούτως ή άλλως η αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα έχει καθιερώσει, μέσω των Β’ και Γ ‘ αναθέσεων, της αυθαίρετης και αντιεπιστημονικής σε πολλές περιπτώσεις ενοποίησης κλάδων/ειδικοτήτων, της δυνατότητας εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης να διδάσκουν χωρίς προσόντα στην ειδική αγωγή (νόμος Φίλη) κλπ…

γ) στην καλλιέργεια του “διαίρει και βασίλευε” ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες, στην ανθρωποφαγία, πλευρά και αυτή του νόμου 4589/2019, με το ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων-πιστοποιήσεων επί πληρωμή από ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, με την καθιέρωση του προσοντολόγιου.

δ) Ταυτόχρονα, η απόφαση δεν έχει καμία επιστημονική βάση ή/και παιδαγωγική τεκμηρίωση. Είναι γνωστό ότι δεκάδες σχολές και τμήματα παρέχουν στους φοιτητές τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, και σε μαθήματα που σχετίζονται με την επιστήμη της Κοινωνιολογίας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να μεταφράζεται σε εξειδίκευση στις Κοινωνικές Επιστήμες και εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των ΠΕ78. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται με την ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στον κλάδο ΠΕ78, είναι το γεγονός ότι συνάδελφοι που μέχρι τώρα υπηρετούσαν ως δάσκαλοι σε δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ71), καλούνται να διδάξουν το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας στη Γ’ Λυκείου, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο από τις πανεπιστημιακές τους σπουδές 1 υποχρεωτικό μάθημα συναφές με το αντικείμενο των Κοινωνικών Επιστημών.

Η ΕΛΜΕ Χανίων θεωρεί ότι όλοι οι απόφοιτοι σχολών που έχουν προσανατολισμό την εκπαίδευση θα πρέπει να βρίσκουν τη θέση τους στο δημόσιο σχολείο με σταθερές σχέσεις εργασία, μονιμότητα, και αξιοπρεπείς μισθούς .

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ να καταργήσει άμεσα την αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική αυτή ρύθμιση, η οποία αποτελεί συγχρόνως και ξεκάθαρη επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων του κλάδου ΠΕ78 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.