«Θέλουμε  υγειονομικά ασφαλή, ώστε να μην μπαίνουν σε καραντίνα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να μη διακινδυνεύει η υγεία των συναδέλφων», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ. σε ανακοίνωση της.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα Σωματεία και η Ομοσπονδία να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της μόρφωσης του λαού μας. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, δυναμώνουμε την πάλη μας για την υλοποίηση, εδώ και τώρα, των διεκδικήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.

Με το παραπάνω σκεπτικό προτείναμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ ώστε να πάρει η Ομοσπονδία πρωτοβουλίες.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11/11/2020 μετά από αίτημα της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών με βασικό θέμα το άμεσο πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για σχολεία υγειονομικά ασφαλή, ώστε να μην μπαίνουν σε καραντίνα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να μη διακινδυνεύει η υγεία των συναδέλφων. Στη συζήτηση έγινε επίσης, όπως ήταν λογικό, αναφορά στις ηλεκτρονικές “ψευδο-εκλογές” για τα ΥΣ.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στάθηκαν στα εξής:

1.Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή και κρίσιμη! Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο υπέρ της υγείας του λαού μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης σκορπώντας τις θυσίες που έκανε ο λαός όλο αυτό το διάστημα.

Όλα τα αιτήματα τα οποία διαμορφώσαμε και παλεύουμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αιτήματα τα οποία υιοθετούνται τόσο από το γονεϊκό κίνημα όσο και από τους μαθητές, πετάχτηκαν από την κυβέρνηση στο καλάθι των αχρήστων. Αντίθετα, συνεχίζει να μοιράζει απλόχερα δις στο μεγάλο κεφάλαιο (μεταφορείς τουρισμού, μεγαλοκαναλάρχες κλπ), να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές αλλά να τις επιχορηγεί. Η κυβέρνηση συνεχίζει να συκοφαντεί, να τρομοκρατεί όποιον αγωνίζεται, όπως τους μαθητές.

2.Επιπλέον, βρίσκει χρυσή ευκαιρία να επιτεθεί σε βασικά εργατικά δικαιώματα διαρρέοντας πληροφορίες για επικείμενο σχέδιο νόμου που θα φέρει κυριολεκτικά τις ανατροπές του αιώνα: 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, ένα σωρό από αντιλαϊκά τερατουργήματα. Ως εκ τούτου, η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού αλλά και για την απόκρουση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης είναι μονόδρομος.

3.      Η ελπιδοφόρα, πρώτη κινητοποίηση των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στην Αττική, στο Υπουργείο Παιδείας στις 10/11 για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, είναι παρακαταθήκη για όλους τους συναδέλφους, παρά το γεγονός ότι αγνοήθηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις.

Εδώ και τώρα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στα Σωματεία, να σπάσει ο φόβος και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση με σκοπό να κρύψει τις ευθύνες της, ότι δηλαδή θεωρεί κόστος τα μέτρα για υγειονομικά ασφαλή σχολεία, για αυτό και δεν ικανοποιεί κανένα από τα δίκαια αιτήματά μας. Προτείναμε τη συμμετοχή της ΔΟΕ στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στις 12/11, ώστε να δυναμώσουμε από κοινού τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Παράλληλα, απευθύναμε κάλεσμα συμμετοχής στον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μια επέτειος η οποία δεν έχει τυπικό χαρακτήρα και το περιεχόμενό της εμπλουτίζεται ιδιαίτερα από τις πρόσφατες σοβαρές εξελίξεις που αφορούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, είναι άμεση ανάγκη η απεργιακή απάντηση, όπως έχει προκηρυχτεί από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και από την ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα, εν μέσω 2ου lockdown, δηλαδή να έχουν την ελευθερία να νομοθετούν εργατικά τερατουργήματα με τον λαό στην απομόνωση.

4.      Επιμείναμε στο γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει σε καραντίνα, αλλά να συνεχίσει να δρα και να διεκδικεί. Ιδιαίτερα τονίσαμε ότι σε τοπικό επίπεδο οι Σύλλογοι χρειάζεται να αναδείξουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, τη μη πραγματοποίηση μαζικών τεστ, την απουσία ιχνηλατήσεων κ.α.  Να καταγγείλουν κάθε απόπειρα συγκάλυψης κρουσμάτων και να στηρίζουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία συναδέλφων στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε τη στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών την Τετάρτη 12/11. Δυστυχώς, καμία άλλη παράταξη δε δέχτηκε να υπάρξει ούτε καν αναφορά – χαιρετισμός στην επιτυχημένη κινητοποίηση ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής στις 11/10 στο Υπουργείο Παιδείας. Η γνώμη μας είναι ότι η ΔΟΕ οφείλει να αγκαλιάζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μελών της (όπως είναι οι ΣΕΠΕ), να τις στηρίζει και όχι να λειτουργεί επιλεκτικά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η κυβέρνηση καλλιεργεί τον φόβο στους εργαζόμενους.

Στον «αέρα» το κάλεσμα για τον αγωνιστικό εορτασμού του Πολυτεχνείου. ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ αναμάσησαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης («όπως γιορτάστηκαν και οι υπόλοιπες επέτειοι», «υπάρχει απαγόρευση», κ.λ.π.) και αρνήθηκαν να γίνει η παραμικρή  δράση – κάλεσμα. Οι παρατάξεις ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ δήλωσαν ανέτοιμες να τοποθετηθούν για το αν θα καλέσει η ΔΟΕ σε συμμετοχή.

Η θέση μας είναι ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να προσαρμοστεί, ούτε μπορεί να μπει σε λογικές αποκλεισμού, απαγορεύσεων και περιορισμών. Χρειάζεται να υπάρχει αγωνιστικό “παρών” στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε «μουσείο» την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε αυτές τις συνθήκες, και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Και αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να είναι δυνατή. Δεν είναι ο λαός υπόλογος για αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες της  για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε, μέσα από καθολικές απαγορεύσεις, αποκλεισμούς, περιορισμούς.

Τέλος, για την πανεργατική απεργία στις 26/11 οι ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ ανέφεραν πως θα ήταν καλύτερα να πάει πιο πίσω στην ημερομηνία, μετά το lockdown, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τους σχεδιασμούς της. Οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν την πρόταση της ΑΣΕ να κηρύξει και η ΔΟΕ απεργία στις 26/11, ως μέτρο ενίσχυσης και τόνωσης του απεργιακού κλίματος.

Στη συζήτηση του ΔΣ απασχόλησε και το θέμα των ηλεκτρονικών εκλογών, τι θα γίνει με όσους φαίνονται ως «εκλεγμένοι». Από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι οι εκλογές είναι ως μη γενόμενες από τη στιγμή που οι υποψήφιοι έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους, άρα δεν υπάρχουν και εκλεγμένοι. Δε νομιμοποιούμε το αποτέλεσμα, όπως δεν το νομιμοποίησε το 95% των συναδέλφων. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αγνοήσει το 95% του κλάδου. Το μόνο που μένει είναι να γίνει ολιγόμηνη παράταση της θητείας των νυν αιρετών και προκήρυξη δια ζώσης εκλογών σε εύλογο διάστημα, που θα ευνοούν οι συνθήκες. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ανακήρυξη των «εκλεγμένων» αιρετών, ούτε σε συγκρότηση Υ.Σ. Αν το κάνει θα προχωρήσουμε εκ νέου και άμεσα στις παραιτήσεις των «εκλεγμένων» αιρετών. Στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, όλες οι δυνάμεις, όπως και οι δυνάμεις που δεν εκφράζονται στο Δ.Σ., έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν την ομόφωνη απόφαση του κλάδου για μη συμμετοχή σε μη νομιμοποιημένα Υ.Σ. Η απόφαση αυτή δε δέχεται παρερμηνεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δείξαμε και στο πρώτο lockdown ότι οι διεκδικήσεις μας δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα. Όπως και την περασμένη άνοιξη, έτσι και τώρα, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα, σχολείο το  σχολείο, Δήμο τον Δήμο, για να γίνουν πράξη η αραίωση των μαθητών στα τμήματα, δωρεάν, μαζικά επαναλμβανόμενα τεστ για όλους, άμεση ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας, άδειες σε συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Με τα Σωματεία στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σπάμε τον φόβο και την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Οργανώνουμε μαχητικά, αγωνιστικά τις διεκδικήσεις μας για την υγεία, τη μόρφωση, τη ζωή.

Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!