«Σε τούτη  τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών», αυτό αναφέρει η ΕΛΜΕ Βοιωτίας σε ανακοίνωση για το

Δείτε την ανακοίνωση:

47 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένας φωτεινός φάρος δημοκρατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Νοέμβρη “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” παραμένει διαχρονικό και εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει. Τα αιτήματα της εξέγερσης για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία είναι ζωντανά και επίκαιρα.

Η εξέγερση των φοιτητών το 1973 μας υπενθυμίζει πως ο λαός έχει τη δύναμη να γράψει τη μοίρα του, πως η ελπίδα κάθε κοινωνίας, οι νέοι άνθρωποι, μπορούν να ανατρέψουν κάθε τι  που τους στερεί το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα τιμούμε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και της Νομικής Σχολής.

Τιμούμε τον Αλέξανδρο Παναγούλη, τον Σπύρο Μουστακλή και τόσους άλλους γνωστούς και άγνωστους μαχητές της Δημοκρατίας, στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ και τους τόπους εξορίας, εκείνους που βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση πανανθρώπινων ιδανικών και αξιών.

Μια μέρα σαν κι αυτή αποδίδουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης στην επαίσχυντη δικτατορία και τυραννία που οδήγησε τελικά στον εθνικό ακρωτηριασμό της Κύπρου. Το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, σμίγει με τους αγώνες των λαών για αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα σήμερα στην Κύπρο, την Αρμενία και τη Συρία.

Σε τούτη  τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την κυβερνητική ολιγωρία, που επαναπαύτηκε στις «δάφνες» της επιτυχούς διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας και στο διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα δεν έκανε ότι έπρεπε για να θωρακίσει τη δημόσια εκπαίδευση.

Δεν μείωσε τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, δεν προσέλαβε το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας, δεν λειτούργησε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση, δεν  φρόντισε  για την έγκαιρη αναβάθμιση των σχολικών υποδομών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, δεν εξασφάλισε συνθήκες ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Φέτος η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πανδημία του covid-19, που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και την πατρίδα μας. Σήμερα δίνεται ένας άλλος αγώνας στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ από αυτούς που μάχονται για τη ζωή τους, τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΣΥ.

Και μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε, φέτος, τη μνήμη του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα με πορείες στους δρόμους ή δημόσιες εκδηλώσεις, λόγω της ανάγκης προστασίας του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας και της ζωής, αλλά κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, τις αξίες και την παρακαταθήκη του Νοέμβρη, μέσα από εναλλακτικές δράσεις και την τηλεκπαίδευση με τους μαθητές μας.

Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ  στις καρδιές και  στις ζωές μας!