Τραγική επίσης είναι η κατάσταση και στο ζήτημα των αιθουσών, καθώς σε πολλά από τα της δευτεροβάθμιας η προσωρινή λύση των λυόμενων κατασκευών έχει παγιωθεί πλέον ως μόνιμη.

Είναι γνωστό ότι το Κράτος (κεντρικό και τοπική διοίκηση) επιδεικνύει παροιμιώδη αδιαφορία για το ζήτημα των σχολικών κτηρίων αρνούμενο τόσο την ανέγερση νέων όσο και τη συντήρηση των υφιστάμενων. Το πρόσφατο πολύ σοβαρό περιστατικό με το στέγαστρο του γυμναστηρίου του 2ου-3ου Γυμνασίου Ζακύνθου και οι δηλώσεις των αρμοδίων σε επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης του Δήμου αποκάλυψαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι ακόμα και τα ζητήματα ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητας των μαθητών και των εργαζομένων στα σχολεία (εκπαιδευτικών, καθαριστριών, επιστατών, φυλάκων) δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Διοίκηση και το Κεντρικό Κράτος.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (60% μείωση της χρηματοδότησής τους τα τελευταία 10 χρόνια) έχει οδηγήσει στο σημείο για τα 77 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας του νησιού να δίνονται μόλις 100.000 ευρώ το τρίμηνο, κατά μέσο όρο λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα για λειτουργικά έξοδα (πετρέλαιο, λογαριασμοί, αναλώσιμα, συντήρηση – επισκευή φωτοτυπικών κ.α.)!

Τραγική επίσης είναι η κατάσταση και στο ζήτημα των αιθουσών, καθώς σε πολλά από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας η προσωρινή λύση των λυόμενων κατασκευών έχει παγιωθεί πλέον ως μόνιμη.

Σε αυτό το πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων, προστίθεται η διαχρονική άρνηση της Τοπικής Διοίκησης σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας να προβεί σε οποιασδήποτε μορφής διεκδίκηση (ψηφίσματα, ενημέρωση του ζακυνθινού λαού, συνεντεύξεις Τύπου, κινητοποιήσεις στα αρμόδια Υπουργεία, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.) ώστε το Κεντρικό Κράτος να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και να επιχορηγήσει την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, με ευθύνη του.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ ήδη από το 2015 (αποφάσεις 08/06-02-2015, 14/27-02-2015) και με αφορμή τον ισχυρό σεισμό του Οκτωβρίου του 2018 (αποφάσεις 37/26-10-2018, 38/01-11-2018), είχε προβεί με τη συνδρομή των συλλόγων διδασκόντων και των διευθυντών σε καταγραφή των προβλημάτων των σχολικών κτηρίων, προβλήματα τα οποία είχε κοινοποιήσει στο ζακυνθινό λαό και είχε θέσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα, με αφορμή το πρόσφατο πολύ επικίνδυνο περιστατικό στο Γυμναστήριο του 2ου και 3ου Γυμνασίου και το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα σχολεία έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά, λόγω της πανδημίας, και χωρίς ουσιαστική συντήρηση, καλεί εκ νέου τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων, να προχωρήσουν σε καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτήρια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου αποστέλλει προς διευκόλυνση των συλλόγων διδασκόντων και των Δ/ντών των σχολείων συνημμένο έγγραφο στο οποίο το κάθε σχολείο μπορεί να καταγράψει τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει. Επίσης καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους Δ/ντές των σχολείων:

1. να αποστείλουν στην ΕΛΜΕΖ όλα τα αιτήματα ή υπομνήματα που έχουν καταθέσει στην Τοπική Διοίκηση (Δήμος ή/και Περιφέρεια) από το σχολικό έτος 2018-2019 έως και σήμερα, καθώς και

2. ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο να καταγράφονται όλα τα αιτήματα συντήρησης των σχολείων στα οποία ανταποκρίθηκε η Τοπική Διοίκηση (Δήμος ή/και Περιφέρεια) με δική της χρηματοδότηση (υλικά ή/και εργασία)

Σε αυτή την πρωτοβουλία καλούμε να συμμετάσχει η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, τα 15μελή των σχολείων και ο ΣΕΠΕ Ζακύνθου, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συντονισμένες δράσεις που θα αναδείξουν το θέμα και θα πιέσουν το Κεντρικό Κράτος και την Τοπική Διοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλύσουν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.