Τι ανέφερε η υπουργός Παιδείας και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, Νίκη Κεραμέως στον «Ελεύθερο Τύπο» για την τετραετή θητεία της στο υπουργείο. .

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τα σενάρια συνεργασιών πρωταγωνιστούν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες μέσα από τη σύμπραξη με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ή πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος;

Επί της αρχής, δεν είμαστε κατά των συνεργασιών, το αντίθετο. Ομως, στην παρούσα συγκυρία και με τις θέσεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πολύ φοβάμαι ότι δεν διαφαίνονται περιθώρια σύγκλισης. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ξεκάθαρα ότι, σε περίπτωση συνεργασίας, δεν θα μπορεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Αυτό δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο. Ενα φερόμενο ως τρίτο κόμμα να επιβάλει ότι ο αρχηγός του φερόμενου πρώτου που θα έχει κερδίσει -υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κερδίσει- δεν θα είναι πρωθυπουργός; Δεν θυμάμαι τέτοιο προηγούμενο. Αυτό εκ των προτέρων βάζει μία βόμβα σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία. Εμείς ξεκάθαρα ζητάμε από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδυναμία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει αποκλειστικά στελέχη της Ν.Δ. Το έχουμε αποδείξει και στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχουν στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., στελέχη που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα. Αρα είμαστε απολύτως ανοιχτοί και το έχουμε αποδείξει στην πράξη, να αγκαλιάσουμε στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.

Πώς βλέπετε τα σενάρια για μία κυβέρνηση «ηττημένων» ή ανοχής;

Το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, με «Δήμητρες» αντί για ευρώ και τοπικά νομίσματα, νομίζω ότι ξυπνάει σε όλους μνήμες που θέλουμε να ξεχάσουμε, του 2015, που έχουν να κάνουν με το πώς οδηγήθηκαν οι πολίτες στο να στήνονται στην ουρά των ΑΤΜ για 60 ευρώ. Καταστροφικά σενάρια, τα οποία δεν θα οδηγήσουν σε μία σταθερή κυβέρνηση εκ των πραγμάτων, αλλά και τελείως υποθετικά, καθώς ούτε μεταξύ τους φαίνεται να συμφωνούν σε βασικά σημεία. Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι πέρα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά οι 17χρονοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Θεωρείτε ότι θα υπάρχει συμμετοχή και πόσο κοντά είναι το κόμμα της Ν.Δ. στους νέους;

Το καθήκον μας ως Νέα Δημοκρατία είναι να πάμε εμείς στους νέους. Είναι γεγονός ότι οι νέοι μας ενημερώνονται με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει εμείς να τους βρούμε, να τους προσεγγίσουμε, να τους ενημερώσουμε, γι’ αυτό κι έχετε δει ότι υπάρχει μια πιο ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στο Tik Tok, το οποίο ακολουθούν πάρα πολύ οι νέοι. Στόχος της πολιτικής μας στο υπουργείο Παιδείας αλλά και ευρύτερα, είναι να δίνουμε στις νέες και στους νέους μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια, η επόμενη γενιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο επίτευγμά σας κατά τη θητεία σας και τι θα αλλάζατε;

Αυτό για το οποίο εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά είναι για τη συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση. Καταλυτικός παράγοντας για την ολιστική αυτή μεταρρύθμιση ήταν η διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Παιδείας, και είμαι πολύ ευγνώμων στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχα τη δυνατότητα να υπηρετήσω για πλήρη θητεία το υπουργείο αυτό. Θεωρώ ότι η χώρα στη Μεταπολίτευση έχει υποφέρει από το γεγονός ότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει, δεν είχε συνήθως διάρκεια στη θητεία του. Εμείς επικεντρωθήκαμε στη συνολική μεταρρύθμιση της Παιδείας, από κάτω προς τα πάνω, κι αν ξεχώριζα κάτι, αυτό θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας. Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες, στην αξιολόγηση, στη στενότερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην προώθηση της αριστείας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Οριζόντια αλλαγή νοοτροπίας, λοιπόν, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση θέλουν χρόνο, και κάθε χρονιά υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης, η εφαρμογή είναι και καλύτερη. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά; Το πρώτο για το οποίο μετανιώνω είναι ότι το πρώτο διάστημα στο υπουργείο απορροφήθηκα σε κάποιο βαθμό από την καθημερινότητά του και τη γραφειοκρατία της διοίκησης και δεν πήγαινα τόσες πολλές επισκέψεις σε εκπαιδευτικές δομές. Φρόντισα βέβαια μετά να αναπληρώσω το χαμένο έδαφος, καθώς επισκέφθηκα πάνω από 400 σχολεία σε όλη τη χώρα. Για την επόμενη τετραετία θεωρώ μείζονος σημασίας την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών. Εχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις και οφείλουμε να αμείβουμε καλύτερα τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Η Παιδεία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. , σχόλια για «ΙΕΚ Φούφουτος» και εναντίωση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα;

Χυδαίος λαϊκισμός. Είμαι οχτώ χρόνια στην πολιτική και δεν θυμάμαι ποτέ κάτι παρόμοιο, λίγες ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα παιδιά μας είναι στην τελική ευθεία της προσπάθειάς τους, και θεωρώ αδιανόητο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίζει με αυτόν τον τρόπο για ψηφοθηρικούς, καθαρά, λόγους με την αγωνία των παιδιών μας. Ο κ. Τσίπρας θέλει να εισάγονται εκ νέου με 1 στα 20 στα πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για το αν τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Ετσι εξασφαλίζει το μέλλον τους, τα όνειρά τους; Απλά τους τάζει λαγούς με πετραχήλια, τους χαϊδεύει τα αφτιά, προκειμένου να πάρει ψήφους. Οσο για το «ΙΕΚ Φούφουτος», πρόκειται για αδιανόητη απαξίωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσα από μία τέτοια φράση. Είναι πραγματικά -κατά τη γνώμη μου- ντροπιαστικό. Σχετικά με την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων; Υποκρισία. Δεν μπορείς να έχεις επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας έναν αναπληρωτή καθηγητή ενός εκ των πιο γνωστών μη κρατικών πανεπιστημίων στον κόσμο, του Χάρβαρντ, και ταυτόχρονα να αρνείσαι για τη χώρα σου την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα σε μία θλιβερή απομόνωση.

Γιατί να σας ψηφίσουν, προσωπικά, στις εκλογές;

Θα έλεγα τρεις λόγους στους πολίτες του Βόρειου Τομέα. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί υπήρξα απολύτως συνεπής σε αυτά που υποσχέθηκα. Μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί με επί μέρους μεταρρυθμίσεις, όμως όλα όσα υποσχεθήκαμε το 2019 έγιναν. Δεύτερον, δεν έκανα βήμα πίσω στην υλοποίηση όλων όσων είχα υποσχεθεί, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο τρίτος λόγος είναι γιατί είμαι απολύτως αποφασισμένη να προχωρήσω μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χώρα την επόμενη τετραετία και να συμβάλω ώστε να γίνουν πράξη.