Ειδική Αγωγή: Σε λύση οδεύουν ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/05/2019 - 16:47 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Συνάντηση μεταξύ και Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (28/05/2019), για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της , με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Το κυρίαρχο μήνυμα της συνάντησης ήταν η αποδοχή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ότι μοναδικός υπεύθυνος για την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών είναι ο ΠΣΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και ο Ν. 4461/2017. Η πιστοποίηση αφορά όλους τους εργοθεραπευτές (δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες οποιασδήποτε μορφής).

Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, Θεοφάνης Ρηγάτος, διευκρίνισε ότι η πιστοποίηση των εργοθεραπευτών ζητήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δαπάνη για εργοθεραπεία θα κατευθύνεται για την κάλυψη πραγματικών αναγκών.

Επίσης, τόνισε ότι η εν λόγω πιστοποίηση σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται ή προοιωνίζει ενδεχόμενη συμβασιοποίηση της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας. Με άλλα λόγια κατέστη σαφές, ότι η αποζημίωση για την παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους – ασφαλισμένους, χωρίς την ανάπτυξη οποιουδήποτε συμβατικού δεσμού μεταξύ των εργοθεραπευτών και του ΕΟΠΥΥ, που θα σήμαινε και την αυτόματη υπαγωγή σε καθεστώς υποχρεωτικών κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) και ρήτρας επιστροφής (clawback).

Αναφορικά με την πιστοποίηση, ο ΠΣΕ θα αναλάβει την ευθύνη για την πληροφόρηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την κατάσταση των μελών του, καθώς και τη διαρκή επικαιροποίηση της κατάστασης αυτής.

Η πλατφόρμα της εφαρμογής θα προκύψει μέσα από συναντήσεις που θα γίνουν με τον ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα, διασφαλίζοντας την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εμπλοκής τους στην ειδική αγωγή, (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομική επιχείρηση, κατά τον νόμο υπεύθυνοι για νομικά πρόσωπα). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επικαιροποιείται διαρκώς και θα ελέγχεται από τον ΠΣΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι για την πιστοποίηση δεν θα απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού των παρόχων (ΙΒΑΝ), καθώς η αποζημίωση θα συνεχίζεται να καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Επί τάπητος τέθηκε από τον ΠΣΕ και το θέμα του θεραπευτικού πρωτοκόλλου της ειδικής αγωγής, όπως και η ουσιαστική διεύρυνση των παθήσεων εκείνων που δικαιολογούν την παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας. Τέλος, θα πρέπει να ενταχθεί αυτόνομα ο κωδικός των εργοθεραπειών στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνταγογράφηση θεραπειών που είναι αμιγώς εργοθεραπευτικές, καθώς αυτή τη στιγμή εντάσσονται στον κωδικό των φυσικοθεραπειών.

Ο κ. Ρηγάτος αναγνώρισε τις παραπάνω ανάγκες και παρότρυνε τον ΠΣΕ να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να υλοποιηθεί η επίμαχη διεύρυνση των παθήσεων, κάτι που ο ΠΣΕ από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα κάνει, παρά το γεγονός ότι προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής παραμένει ανεπαρκής.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΣΕ και ΕΟΠΥΥ ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης θα παραταθεί, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ΠΣΕ ενημερώνει τα μέλη του να μην προβούν σε καμία διαδικασία πιστοποίησης, μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου και την οριστικοποίησή του μεταξύ ΠΣΕ και ΕΟΠΥΥ.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    ideascentral

    europalso