Κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών από τους στην Ευρώπη

Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ θα λάβουν γάλα, φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία την περίοδο 2019-2020. Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την ΕΕ ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Σήμερα εγκρίθηκε η κατανομή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία στα κράτη μέλη για το σχολικό έτος 2019-2020. Θα διατεθούν 145 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πρόγραμμα διανομής συμπληρώνεται από μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη γεωργία και για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής: «Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, οι μικροί πολίτες μας μπορούν να απολαμβάνουν τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, μαθαίνοντας παράλληλα από πού προέρχονται. Η Επιτροπή είναι περήφανη για τη συμβολή της σε αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης σήμερα έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία κατά το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία περίπου 159 000 σχολεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διανεμήθηκαν 255 500 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών και 178 εκατ. λίτρα γάλακτος σε παιδιά στην Ευρώπη, χάρη σε κονδύλια άνω των 182 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ιστορικό

Οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή πριν από το τέλος Ιανουαρίου υποβάλλοντας αίτημα στήριξης. Η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ σε κάθε κράτος μέλος βασίζεται στον αριθμό των μαθητών σε κάθε χώρα και, για το γάλα, στην απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος. Οι εθνικές αρχές είναι ελεύθερες να μεταφέρουν ποσοστό (20 %-25 %) του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί από τον ένα τομέα στον άλλο. Μπορούν επίσης να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να δαπανήσουν ποσό υψηλότερο από αυτό της αιτούμενης ενίσχυσης, εφόσον άλλα κράτη μέλη δεν επιθυμούν να απορροφήσουν το σύνολο του κονδυλίου τους.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά και των θεμάτων των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα κονδύλια της ΕΕ με εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα. Τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες