: Επιστολή έστειλαν οι καθηγητές σχετικά κατανομή των διορισμών που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η αδιαφορία και απαξίωση από τα Υπουργεία για τους και τη δημόσια εκπαίδευση είναι φανερά από τα τελευταία χρόνια αδιοριστίας. Όμως γιατί απαξιώνουν και αδικούν τόσο πολύ τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, πρέπει να το εξηγήσουν δημόσια.

Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τον αριθμό των καθηγητών Φυσικής Αγωγής στην κατανομή των διορισμών που ανακοίνωσαν;

Την ώρα που τα σχολεία υποφέρουν με χιλιάδες κενά, γεγονός που φαίνεται από τις που φτάνουν τις 50 χιλιάδες και την ίδια ώρα υπάρχουν 8000 συνταξιοδοτήσεις μόνο φέτος, ανακοινώνονται 11.700 διορισμοί. Φαίνεται, πως τόσο χρόνια δεν έχει γίνει το αυτονόητο, να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που στηρίζουν σε κάθε γωνιά και ραχούλα της χώρας τη δημόσια εκπαίδευση.

Αλλά ακόμα και η επιλογή για τους γιατί δεν γίνεται με αντικειμενικά ενιαία κριτήρια και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ειδικοτήτων και κλάδων;

Τα οργανικά κενά είναι 16 χιλιάδες και η κατανομή των 11.700 καλύπτει σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες το 90% έως και 103% των τους. Μόνο στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής όμως, ο αριθμός των διορισμών φτάνει μόλις το 37% των οργανικών τους κενών!

Γιατί αυτή η αδικία λοιπόν στον κλάδο μας; Γιατί αυτή η ειδική μεταχείριση;

Ξέρουν πολύ καλά ότι

  • οι πρώτοι 500 καθηγητές Φυσικής Αγωγής του πίνακα είμαστε σχεδόν όλοι πάνω από 50 χρονών, με 15–20 χρόνια . Όλα αυτά τα χρόνια με κόστος προσωπικό και οικογενειακό τρέχαμε σε όλη τη χώρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία.
  • οι παλιότεροι από μας προερχόμαστε από τις λίστες των αναπληρωτών του 24μηνου και του 30μηνου και όπως σε κάθε άλλη ειδικότητα και κλάδο έπρεπε όπως ορίζουν και οι νόμοι του ελληνικού κράτους, να έχουμε διοριστεί από το 2008. Με τον ίδιο νόμο μονιμοποιήθηκαν τότε όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες και κλάδοι (δάσκαλοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί, κλπ), εκτός από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Πολλοί από μας είδαμε τα ονόματά μας σε ΦΕΚ διορισμού το 2008 και ο διορισμός μας ποτέ δεν έγινε.
  • Με 1400 προσλήψεις την φετινή χρονιά και τις 340 συνταξιοδοτήσεις που θα φανούν τα κενά τους από τον Σεπτέμβριο πως γίνεται οι ανάγκες μονιμοποίησης να είναι μόνο 102!
  • Είμαστε ένας κλάδος με πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις (340) την φετινή χρονιά, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια αδιοριστίας γεγονός που θα εκτοξεύσει τα κενά στην φυσική αγωγή.
  • Είμαστε ένας κλάδος που έχουμε πολλές χιλιάδες αιτήσεις κάθε χρόνο (8778!) για μια θέση εργασίας, από τους πιο πολυπληθείς (η πέμπτη στη σειρά εκπαιδευτικών).
  • Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πιάσει ταβάνι στην προϋπηρεσία μας (που δείχνει πόσα χρόνια έχουμε στηρίξει την δημόσια εκπαίδευση σαν αναπληρωτές γυρνώντας όλες τις γωνιές της Ελλάδας) και οι περισσότεροι, με τους λίγους αυτούς θα παραμείνουμε για πάντα αναπληρωτές.
  • Είμαστε ένας κλάδος που δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλους εκπαιδευτικούς και η έλλειψή μας από τα σχολεία θα φανεί, γεγονός που θα αποδειχθεί από τις πολλές εκατοντάδες προσλήψεις αναπληρωτών που θα γίνουν ξανά φέτος τον Σεπτέμβρη όπως κάθε χρόνο.

Αυτή είναι η πρόοδος που μας τάζουν, να δουλεύουμε ως αναπληρωτές μέχρι τη συνταξιοδότηση; Τα κενά στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής σημαίνει ότι και τα σχολεία θα  μείνουν χωρίς φυσική αγωγή;  Με ποιο κριτήριο τελικά συμπεριφέρονται έτσι μόνο για τον κλάδο μας;

Αντί να αποκαταστήσουν την αδικία όλων των προηγούμενων χρόνων, αντί να δείξουν στοιχειωδώς ενιαία αντιμετώπιση στους κλάδους, μας καταδικάζουν στην αβεβαιότητα και στην αναπλήρωση για όλη μας τη ζωή!

ΕΜΕΙΣ ακόμα και τώρα και την τελευταία στιγμή απαιτούμε να μετριάσουν την αδικία σε βάρος μαςΔε στρεφόμαστε απέναντι στους άλλους κλάδους. Ξέρουμε ότι η λύση είναι η μονιμοποίηση όλων όσων όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν το δημόσιο σχολείο.

Ωστόσο το ελάχιστο που μπορεί ακόμα και τώρα να γίνει είναι να αυξήσει έστω και λίγο τους διορισμούς που ανακοίνωσε και να καλύψει και το αντίστοιχο κομμάτι καθηγητών Φυσικής Αγωγής με τους επικείμενους . Δηλαδή γιατί δεν μπορούν οι διορισμοί να γίνουν τελικά 12.000+ ή τουλάχιστον όσα είναι τα οργανικά κενά (αυτά πότε προγραμματίζεται να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς;) και ακόμα περισσότεροι ώστε να καλυφθούν τώρα όλοι οι παλιότεροι και να μην πεταχτούν «σαν στημένες λεμονόκουπες».