Το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα Εrasmus+ Cultural Festivals μαζί με σχολεία της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού ομάδα εκπαιδευτικών του Σχολείου βρέθηκε την εβδομάδα 27 με 31 Ιανουαρίου 2020 στο Γυμνάσιο “Νίκος Καζαντζάκης” στην πόλη Βραϊλα της Ρουμανίας.

Η συντονίστρια του προγράμματος κα.Ζέτα Αδαμοπούλου, η δασκάλα κα.Κατερίνα Βαρβαρέσου και ο διευθυντής του σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον ελληνισμό της Ρουμανίας τόσο στο σχολείο Νίκος Καζαντζάκης στο οποίο όπως προκύπτει από τα αρχεία του σχολείου από το 1900 έχουν φοιτήσει χιλιάδες έλληνες μαθητές αλλά και στην πόλη του Παναί Ιστράτι (Γεράσιμου Βαλσάμη, γνωστού και ως «Γκόργκι των Βαλκανίων») φίλου του Νίκου Καζαντζάκη και να επισκεφθούν το Δέλτα του Δούναβη.

Μια από τις οικογένειες που είχαν προσφέρει πολλά στη Βραΐλα ήταν η οικογένεια του Ανδρέα Εμπειρίκου στην οικία της οποίας λειτουργεί σήμερα το πολιτιστικό κέντρο «Nicapetre» ως μουσείο της πόλης που φιλοξενεί όμως και εκθέματα της οικογένειας και μοναδικές φωτογραφίες του ποιητή.Η Βραΐλα είναι η πόλη καταγωγής και του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη, Ιάννη Ξενάκη (29 Μαΐου 1922- 4 Φεβρουαρίου 2001).

Συγκινητική ήταν η υποδοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου της Ηλείας από την ελληνική κοινότητα της Βραΐλα η οποία στεγάζεται δίπλα από την ελληνική εκκλησία.Εκεί βρίσκεται το ελληνικό σχολείο της κοινότητας και η ελληνίδα δασκάλα
Ειρήνη Σταλίκα μαθαίνει ελληνικά στα παιδιά των 2000 ομογενών μας δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν σήμερα στην πόλη.

Η Ελληνική Κοινότητα Βραΐλας ιδρύθηκε το 1863 και έκτισε την ελληνική εκκλησία. Τα εγκαίνια του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έγιναν το 1872. Ανάμεσα στους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν τις τοιχογραφίες της εκκλησίας , ξεχώριζε ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Λιβαδάς-Λιώκης.

Ολόκληρη η πόλη της Βραΐλα έχει κτήρια όπως το θέατρο “Μαρία Φιλότι” που κτίστηκε από έλληνες. Η ηθοποιός Μαρία Φιλότι και η υψίφωνος του Πουτσίνι Χαρικλέα Νταρκλέ (Hariclée Darclée) ή Χαρίκλεια Χαρικλέους (Χαρικλή) που ήταν κόρη του πλούσιου κτηματία Ιωάννη Χαρικλή και της Μαρίας Χαρικλή του γένους των Μαυροκορδάτων είναι από τις πιο γνωστές εθνικές καλλιτέχνιδες της Ρουμανίας και οι δύο ελληνικής καταγωγής.

Η Ελληνική κοινότητα στη Βραΐλα είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή.Την περίοδο 1950-1951, επήλθε ο μαρασμός της ελληνικής παροικίας, όταν περίπου το 50% των Ελλήνων της Βραΐλας προτίμησαν να εγκαταλείψουν την πόλη, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος. Άλλοι έφυγαν στην Ελλάδα, άλλοι στην Αυστραλία ή στην Αμερική, αφήνοντας πίσω τους, αναγκαστικά, όλο το βιός τους.

Τον Ιούνιο του 2020 έξι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο και να συμμετέχουν σε δράσεις με την ελληνική κοινότητα της περιοχής.