Δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές :  Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων ενάντια στο προχωρούν οι φοιτητές σήμερα σε όλη τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με τους φοιτητές να διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές και να αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 παρών σε σύνολο ψηφισάντων 299.

Σημειώνεται ότι συλλαλητήρια πραγματοποιούνται επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη.

Χωρίς εντάσεις και απρόοπτα, λίγο πριν τις 15:00, το συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε.

Η Αμαλίας, που είχε κλείσει για λίγη ώρα, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

«Είναι ένας νόμος εντελώς άδικος. Όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να παίρνει το ίδιο πτυχίο με κάποιον από δημόσιο πανεπιστήμιο, με τετραετή προγράμματα σπουδών. Ο νόμος είναι εντελώς αντισυνταγματικός. Το Άρθρο 16 του Συντάγματος λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η σύσταση ΑΕΙ από ιδιώτες και ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται μόνο από πρόσωπα δημοσίου δικαίου», τονίζει στο in ο Ηλίας Καλιαμπάκος, φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το στοίχημα των φοιτητών είναι να μην εφαρμοστεί ο νόμος. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», καταλήγει.

 

Πανό που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πρόταση της εισαγγελέως στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια έχει ανοιχτεί μπροστά στη Βουλή.

«Αλληλεγγύη στη 12χρονη. Όχι στη συγκάλυψη»,αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το ραντεβού να δίνεται στις 19:00 στα Προπύλαια.

Μετά από διαπραγματεύσεις, η αστυνομία έκλεισε την Αμαλίας και επέτρεψε στους φοιτητές να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους μπροστά από τη Βουλή.

«Να αποχωρήσει τώρα η αστυνομία. Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας, τη συγκέντρωσή μας και την κινητοποίησή μας», φωνάζουν οι διαδηλωτές, καθώς προσεγγίζουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά. Κάτω τα χέρια από την προοπτική μας. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες», γράφει ένα από τα πανό που κρατούν οι φοιτητές.

Ένα άλλο γράφει: «Τίποτα δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε με ταξικούς αγώνες. Μπλοκάρουμε τον νόμο και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση».

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές μετρούν 70 μέρες αγώνα, αλλά αυτό είναι το πρώτο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Λίγο μετά τις 14:00 η πορεία των φοιτητών έφτασε στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική παρουσία, η οποία αρνήθηκε να κλείσει η Αμαλίας.

Η Ελένη Μάστορη, μέλος του φοιτητικού συλλόγου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ, μιλώντας στο in σημειώνει ότι «για 10η εβδομάδα βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε την αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή. Θέλουμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν θα εφαρμοστεί. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ακριβώς γι΄αυτό συνεχίζουμε. Σε κάθε προσπάθειά τους να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

«Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου ολομόναχη. Είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο, παρότι ψηφίστηκε, θα μείνει στα χαρτιά. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα περάσουν. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ. Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα διαλύσει την επαγγελματική μας προοπτική και τα πτυχία μας», δηλώνει στο in η Μελίνα Κασσιανίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.

 

Λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, είναι σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών-σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας), στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές.
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
Δωρεάν φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, αναλώσιμα, βιβλία κτλ) για όλους και όλες. Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και νοίκια.
Ένα πτυχίο αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.
Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια. Όχι στην κύρωση της σύμβασης της Λισαβόνας της ΕΕ.
Εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές σε όλα τα Τμήματα που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την εξεταστική για να σταματήσουν οι αγώνες των φοιτητών.

Πλήθος φοιτητών συμμετέχει -για ακόμη μία Πέμπτη- στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. «Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», γράφει το κεντρικό πανό που κρατούν οι συμμετέχοντες.