"Δεν αξιολογούμε – Δεν αξιολογούμαστε – Συμμετοχή στην απεργία – αποχή"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/06/2018 - 15:21 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πίσω από τις βαρύγδουπες τεχνοκρατικές φανφάρες, δύσκολα κρύβεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σε σχέση με την αξιολόγηση, αλλά και οι προθέσεις των κυβερνώντων. Στην πραγματικότητα:

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, αφού πέρσι οι εργαζόμενοι-ες στο δημόσιο κατάλαβαν την παγίδα και είπαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΟΧΙ στην αξιολόγηση, ακυρώνοντάς την στην πράξη με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία/αποχή. Έτσι, δοκιμάζει άλλη μία μέθοδο, την ηλεκτρονική αξιολόγηση, μήπως και τα καταφέρει τώρα.

Η αξιολόγηση «πρέπει» να προχωρήσει γιατί είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο, που μεταφέρθηκε υποχρεωτικά από την 3η στην 4η αξιολόγηση του Μνημονίου. Και ξέρουμε καλά τι κράτος οικοδομούν τα μνημόνια: «επιτελικό και ευέλικτο», κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών της «ανάπτυξης» που περνάει μέσα από την ισοπέδωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα μνημόνια δεν έχουν, φυσικά, ως στόχο την «αποτελεσματικότερη προώθηση των δικαιωμάτων μας ως υπαλλήλων». Αντίθετα, καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων και φορτώνουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες μας.

Καμία «αξιοκρατία» και «διαφάνεια» δεν θα βρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αξιολόγηση, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αξιοκρατία ούτε διαφάνεια σε ένα κράτος που θέλει να εκβιάζει, να τρομοκρατεί και να υποτάσσει τους υπαλλήλους για να εφαρμόζουν πειθήνια τις εντολές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και να υλοποιούν απαρέγκλιτα τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η «καινοτόμα και εκσυγχρονιστική δράση» της ηλεκτρονικής αξιολόγησης σημαίνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα, σε μια ενιαία βάση δεδομένων, με τους βαθμούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συνδέεται με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση η κάθε Κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εντολές των «θεσμών»: να βγάλει σε διαθεσιμότητα ή και να απολύσει υπαλλήλους, με βάση τους βαθμούς της αξιολόγησης. Εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης τότε οι εργαζόμενοι-ες στις δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν ανοίξει μόνοι τους την πόρτα σε όλους αυτούς που ζητάνε συνεχή εντατικοποίηση της δουλειάς μας και στενή παρακολούθηση της «αποδοτικότητάς» μας, μείωση των μισθών και προσωπικού στο δημόσιο.

Ενεργοποιεί για άλλη μια φορά την αξιολόγηση και για τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις με τον εκβιασμό της μη απόσπασης τους με δεδομένες τις ελάχιστες μεταθέσεις των τελευταίων χρόνων. Ανοίγει το δρόμο σε συνδυασμό με τις νέες δομές στην επέκταση της ατομικής αξιολογησης και της αξιολογησης των δομών στο σύνολο της εκπαιδευσης.

Στο Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικής σταθερότητας περνά τροπολογία επέκτασης του τιμωρητικού αποκλεισμού από θέσεις ευθύνης όσων στελεχών δε συμμετέχουν στην αξιολόγηση του 2017.

Η «καλή» αξιολόγηση και ο διάλογος: μια τρύπα στο νερό

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς. Όσοι μιλούν για αποδοχή της αξιολόγησης «με όρους», παριστάνοντας πως αγνοούν το πραγματικό της περιεχόμενο, στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη επιβολή της, ως εργαλείο κατηγοριοποίησης και διαχωρισμού των εργαζομένων, ως μέσο πειθάρχησης και υποταγής τους. Η συζήτηση περί «μη τιμωρητικής αξιολόγησης» δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συσκοτίζει την πραγματικότητα που έχει συνειδητοποιήσει πια η πλειονότητα του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου: η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ούτε με την υποστήριξη των υπαλλήλων για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Η αξιολόγηση του προσωπικού συνδέεται άρρηκτα με ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στο δημόσιο που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και υπηρετείαπαρέγκλιτα και η σημερινή κυβέρνηση (τη συρρίκνωση δομών, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων ευθύνης του δημοσίου και την προωθούμενη επιχειρηματική λειτουργία συνολικά του δημοσίου, τη συνεχή κατασκευή πλεονασμάτων προσωπικού και τη δραματική μείωσή του, τα περιγράμματα θέσεων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων κοκ).

Και τώρα; συνεχίζουμε αποφασιστικά την απεργία/αποχή!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αποσπασμένους στη διοίκηση

να συμμετέχουμε όλοι και όλες, αξιολογούμενοι και αξιολογητές, αποφασιστικά και μαζικά την απεργία/αποχή από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την αξιολόγηση
δεν παρέχουμε στοιχεία, δε δίνουμε τη συναίνεσή μας, δεν διευκολύνουμε με κανέναν τρόπο τη συγκρότηση του μητρώου
δεν συμπληρώνουμε ούτε ψηφιακές ούτε έντυπες φόρμες αξιολόγησης ούτε για τον εαυτό μας ούτε για τον προϊστάμενό μας
με τη μαζική μας συμμετοχή ακυρώνουμε στην πράξη την αξιολόγηση, σπάμε τις λογικές του ανταγωνισμού, του ατομικισμού, του «διαίρει και βασίλευε»
με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία/αποχή ασκούμε σημαντική πίεση και υπερασπιζόμαστε όλους τους συναδέλφους που αποκλείστηκαν από τις κρίσεις, λόγω της απαράδεκτης τροπολογίας Γεροβασίλη, και αναμένουν την νομική έκβαση της υπόθεσης.
Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε και απέστειλε προς το Υπουργείο ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολογήσεως, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου».
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την υπ’ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.2 /35/οικ.18485/24-5-2018 Απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 1882) και την σχετική του εγκύκλιο θέτει νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης, έτους 2017.
Στο κάλεσμα της υπουργού προς τις Δ/νσεις Διοικητικού προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης εκτός όλων των παραπάνω προσθέτουμε τα εξής:
Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας εργαζόμενος να συμπληρώσει προσωπικά του δεδομένα, όπως το ΑΦΜ, σε καμία κατάσταση, σε καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω «δήλωση αποχής».
Δεν έχει δικαίωμα κανείς να επεξεργαστεί (συλλογή, καταχώρηση, αποθήκευση κλπ) προσωπικά δεδομένα (παρ. 2 αρ. 4 του ΓΚΠΔ) ενός εργαζόμενου, όπως το ΑΦΜ, χωρίς τη συγκατάθεσή του, να «καταρτίζει το προφίλ» του (παρ. 4 αρ. 4 του ΓΚΠΔ: οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών που αφορούν την απόδοση στην εργασία) χωρίς να τηρεί βασικές προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμβάλουν εκ της θέσεώς τους στην συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω «δήλωση αποχής».
Σημειώνουμε ότι οι Δ/νσεις Προσωπικού ως υπηρεσίες που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εμπεριέχονται στις υπηρεσίες για τις οποίες οι Περιφερειακές Αρχές οφείλουν, ως «υπεύθυνοι επεξεργασίας» να συντάξουν ενιαίο Αρχείο δραστηριοτήτων επεξεργασίας και να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, που τέθηκε σε ισχύ από τις 25/5/2018 η ανάθεση που έκανε στις 20/4/2018 το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την ΔΙΠΥΔΥ/Φ.500/28/14504 Απόφασή του στην εταιρία «01 SOLUTIONS HELLAS ΕΠΕ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» για την «Υλοποίηση Συστήματος Ηλεκτρονικής Αξιολόγησης του Προσωπικού του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού», ως σύμβαση σε εξωτερικό – ιδιώτη συνεργάτη δεν έχει λάβει υπόψη της τις απαραίτητες προσαρμογές και κατά την άποψή μας δεν επιτρέπεται να προχωρήσει.

Υπόδειγμα 1

«Δήλωσης Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης»:

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………….., που υπηρετώ ως……….., στην Δ/νση Διοικητικού της Π.Ε/Δ.Ε.………, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά μου όργανα (ΟΣΥΑΠΕ-Σύλλογος/ΕΛΜΕ…..) από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να συμμετέχω στις προπαρασκευαστικές ενέργειες και την καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στην ηλεκτρονική εφαρμογή Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως αξιολογητής ή αξιολογούμενος.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Ημερομηνία Ο δηλών»

Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και για την συνέχεια, στο διάστημα μετά την προπαρασκευαστική διαδικασία, όπου:
θα κληθούν οι αξιολογούμενοι (από 4/6/2018 έως 14/6/2018) να συμπληρώσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης τους,
θα κληθούν οι α΄ αξιολογητές (από 15/6/2018 έως 29/6/2018) να συμπληρώσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης κατά το σκέλος που τους αφορά και
όταν θα κληθούν οι β΄ αξιολογητές (από 2/7/2018 έως 13/7/2018) να ολοκληρώσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις καλούνται οι συνάδελφοι να συμπληρώσουν:
«Δήλωσης Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης» (υπόδειγμα 2):

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………….., που υπηρετώ ως……….., στην Δ/νση ………………… της Π.Ε/Δ.Ε.………, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά μου όργανα (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, Σύλλογος/ΕΛΜΕ…..) από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως ……… (αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογούμενος και αξιολογούμενος).Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Ημερομηνία Ο δηλών»

Loading...


  • europalso   ideascentral