Αύξηση των μεταπτυχιακών μετά την ανακοίνωση του νέου συστήματος διορισμών

Εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για τίτλους θα προκαλέσει την προσεχή διετία το νέο σύστημα στην εκπαίδευση, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Και καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, πολλοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί –υπολογίζονται συνολικά σε 30.000– θα καταφύγουν σε εξ αποστάσεως προγράμματα ή και σε προγράμματα ιδιωτικά πανεπιστημίων χωρών της Ε.Ε., όπως της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου επικρίνεται διότι αγνοεί –καθώς καταργεί τον διαγωνισμό του – τους 100.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που έχουν μικρή ή και καθόλου προϋπηρεσία και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες διορισμού τους μέσω της επιτυχίας τους σε έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

«Το νέο καταργεί οριστικά τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και αποκλείει χιλιάδες αποφοίτους αλλά και εκπαιδευτικούς με μικρή ή και καθόλου προϋπηρεσία. Επιστρέφουμε πολλά χρόνια πίσω», ανέφερε χθες ο τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής. Κριτική δέχεται ο κ. Γαβρόγλου και για τις εξαγγελίες του για εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις («πράσινα τμήματα», όπως τα ονόμασε). Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Σχολές κατόπιν εξετάσεων και ελεύθερης πρόσβασης, υψηλής και χαμηλής ζήτησης, “κόκκινες” και “πράσινες”. Οσο ευφάνταστα και να ονομάσουν τις σχολές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αλήθεια είναι μία: διαχωρισμός των σχολών –επομένως και των σπουδών– σε υψηλού κύρους, έναντι όσων οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση. Δημιουργούν πτυχιούχους δύο ταχυτήτων, με διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχες δυνατότητες σταδιοδρομίας. Και τι εξυπηρετούν, τελικά, οι χρονίζουσες αλλά εντελώς αντιφατικές εξαγγελίες του για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ; Μήπως είναι άλλο ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο κ. Γαβρόγλου για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς;».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ip[
Exit mobile version