Στο «κόκκινο» τα έξοδα των οικογενειών για τα – Τι προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και του Ινστιτούτου Εργασίας η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Alco.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Γούλας είναι Διευθυντής του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, ο οποίος μίλησε στον Talk Radio 98,9 και τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Φοίβο Κλαυδιανό, ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει το 3% του ΑΕΠ για την Παιδεία με τα ελληνικά νοικοκυριά να διαθέτουν άλλο τόσο (3%) ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους τα εφόδια για να προχωρήσουν στη ζωή τους χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με επαγγελματικό αποκλεισμό.

Μάλιστα ο κ. Γούλας επεσήμανε πως το 49% των ελληνικών νοικοκυριών, εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του, σε μηνιαία βάση και όπως προκύπτει από την έρευνα δεν επιθυμούν να μειώσουν ούτε κατ΄ελάχιστον αυτό το ποσό, όταν μάλιστα σε προηγούμενη έρευνα για την ακρίβεια στα τρόφιμα το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως περιόρισε την κατανάλωση ψαριού και κρέατος.

Όπως εξήγησε ο κ. Γούλας μεταφέροντας τα στοιχεία της έρευνας ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό. Ενώ υπάρχει ένα ποσοστό που αγγίζει το 17% που δαπανά περισσότερα από 1000 ευρώ για εκπαιδευτικές δαπάνες. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Έτσι, εμφανίζεται μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.

Είναι απορίας άξιο πάντως πως ενώ η έρευνα διεξήχθη σε μία συγκυρία, όπου οι πιέσεις από τις αυξήσεις των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες δεν μπορούν να καλυφθούν με επάρκεια από τις αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, εν τούτοις οι γονείς απορρίπτουν την όποια μείωση εκπαιδευτικών δαπανών αν και επιβαρύνουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, στην έρευνα το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταβάλλει δαπάνες για φροντιστήρια, με το 36% να αφορά σε φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ ένα ακόμα 38% χρειάστηκε να πληρώσει ιδιωτικές υπηρεσίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών για τα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία ξένων γλωσσών συμπεριλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα της δωρεάν υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Από το ποσοστό του δείγματος των εργαζομένων, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Λύκειο, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην καταβάλει δίδακτρα για φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ ήδη από το Γυμνάσιο τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 80% για φροντιστήρια και 80% για φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

·