Ανησυχίες έχει προκαλέσει η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων στη Σαντορίνη, με σεισμολόγους να εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των κτιρίων σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Το θέμα τέθηκε στη Βουλή από την Ελληνική Λύση μέσω Ερώτησης του Κυριάκου Βελόπουλου, με αριθμό πρωτοκόλλου 4852/24-04-2025, ζητώντας από τα συναρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν αν υπάρχουν τεκμηριωμένοι έλεγχοι και σχέδια ενίσχυσης των υποδομών.
Σύμφωνα με την Ερώτηση, η απόφαση βασίστηκε σε οπτικό μόνο έλεγχο των σχολικών εγκαταστάσεων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ανεπαρκές από τους ειδικούς. Όπως επισημαίνεται, απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές μελέτες και στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια των κτιρίων και να προστατευθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Ο βουλευτής ζήτησε από τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Παιδείας να διευκρινίσουν ποιοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων, αν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες μηχανικών, αν προγραμματίζονται τεχνικές παρεμβάσεις και πώς σκοπεύει το Υπουργείο να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες.
Τι απάντησε το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία της Σαντορίνης
Στην απάντησή της, η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη διευκρινίζει ότι το Υπουργείο έχει αρμοδιότητα μόνο στον καθορισμό των σχολικών χώρων με βάση το κτηριολογικό πρόγραμμα, ενώ η ευθύνη για την ανέγερση, συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων ανήκει στους Δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010. Παράλληλα, εμπλεκόμενος φορέας είναι και η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ), η οποία έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα για την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης.
Το Υπουργείο τονίζει ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του προχωρά στην εκπόνηση κτηριολογικών προγραμμάτων κατόπιν αιτήματος του εκάστοτε Δήμου, και πως ισχύουν πρότυπα προγράμματα που καθορίζουν τα ελάχιστα απαιτούμενα μεγέθη για σχολικές μονάδες, τα οποία εγκρίθηκαν ήδη από το 2009.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», με στόχο την ενίσχυση των σχολικών υποδομών σε 245 Δήμους ανά την Επικράτεια. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 250 εκατ. ευρώ έχει ήδη αυξηθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματιστεί ανακαινίσεις σε 645 σχολικά κτίρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για μελέτες που θα οδηγήσουν σε δημοπρατήσεις και έκδοση οικοδομικών αδειών, με σημαντική οικονομική συμβολή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η απάντηση του Υπουργείου δεν περιλαμβάνει σαφείς αναφορές σε ειδικούς ελέγχους ή τεχνικές εκθέσεις που να αφορούν συγκεκριμένα τη Σαντορίνη, ούτε προαναγγέλλει άμεσες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια του νησιού. Η τοπική κοινωνία και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ζητούν διαφάνεια και επιβεβαίωση της ασφάλειας πριν την πλήρη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Διαβάστε επίσης Σχολεία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί μπαίνουν για μάθημα και βγαίνουν από τύχη!