Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο στόχος της κυβέρνησης για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία την φετινή χρονιά.

Πόσοι γίνονται

Συγκεκριμένα, γίνονται 30.000 κάθε μέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι η συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση.

Πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.200.000 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 5.880.000. «Αν δεν υπήρχε η με τα 7.000.000 εμβολιασμούς, θα φτάναμε το τείχος ανοσίας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.

«Τα παιδιά μας 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάνουμε το εμβόλιο – προστατευόμαστε – συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με ασφάλεια. Στο emvolio.gov.gr/neoi μπορείτε να βρείτε 16 σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην προ ημερών παρουσίαση διευκρινίσεων για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στα σχολεία, δίνει βάρος στον αυστηρό έλεγχο των μαθητών στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε ένα τμήμα και όχι στην αναστολή λειτουργίας του. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία πως οι γονείς θα φοβηθούν και θα αντιδράσουν ζητώντας να κλείσει το τμήμα εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα μαθητών σε ένα τμήμα, αλλά όχι οι μισοί – όπως ορίζει το νέο πρωτόκολλο για την αναστολή τμήματος.

Ενόψει της νέας χρονιάς η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή συναντήθηκε με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Οι συνδικαλιστές εμμένουν ότι δεν υπάρχει ορθή προετοιμασία, επικρίνοντας το υπουργείο ότι δεν λαμβάνει μέτρα για μείωση των μαθητών ανά τμήμα, παρότι ο μέσος όρος σε μία αίθουσα είναι 25 με 27 παιδιά.

Αναλυτικά τα μέτρα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

οι μαθητές με (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο COVID-19:

απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

εάν οι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται

σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.