Αναταραχή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ προκαλεί η αιφνιδιαστική απάλειψη από το νομοσχέδιο για την ίδρυση του της ρύθμισης για τις οφειλές των καθηγητών των οδοντιατρικών σχολών των δύο ΑΕΙ προς τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ιδρυμάτων.

 

Για το θέμα οι διδάσκοντες των είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος να μη συμπληρωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας και να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο για τους φοιτητές. Οι καθηγητές σταμάτησαν την απεργία όταν έλαβαν τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι θα ψηφισθεί από τη Βουλή ευνοϊκή γι’ αυτούς ρύθμιση.

Ειδικότερα, οι διδάσκοντες διαμαρτύρονταν διότι, με βάση τον τελευταίο νόμο 4485/2017, οφείλουν να καταβάλουν στον ΕΛΚΕ ένα ποσό (7%) από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο διδάσκων της Οδοντιατρικής Αθηνών Κώστας Κοζυράκης, συσσωρεύθηκαν οφειλές από παρελθόντα έτη που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση που προκρίθηκε, παραγράφονται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και πριν από μία πενταετία, ενώ οι διδάσκοντες μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με δόσεις. Η ρύθμιση είχε δημοσιοποιηθεί και ενταχθεί στο ν/σ για το Παν. Δυτικής Αττικής (ήταν το άρθρο 15) που δόθηκε σε διαβούλευση. Ομως, όπως προκύπτει, αφαιρέθηκε από το ν/σ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι υπήρξαν ενστάσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς θεωρήθηκε ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Βέβαια, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης , σε προηγούμενη απόπειρα να ρυθμισθεί το θέμα, είχε διατυπώσει ενστάσεις, με το επιχείρημα ότι άλλοι κλάδοι πανεπιστημιακών (π.χ. γιατροί) έχουν καταβάλει κανονικά τα προηγούμενα χρόνια τις υποχρεώσεις του προς τον ΕΛΚΕ του ιδρύματός τους. Από την άλλη, πανεπιστημιακοί επέρριπταν την ευθύνη για την εξέλιξη και στον Κώστα Γαβρόγλου, που δεν τήρησε τη δέσμευσή του και «αδειάστηκε» από το οικονομικό επιτελείο.

Η τελευταία εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία των δύο οδοντιατρικών σχολών, καθώς τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις θα πλήξουν τη διδασκαλία αλλά και τα ραντεβού στα εξωτερικά οδοντιατρεία των σχολών.