Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου, στον Real FM

Δεν πρόκειται να πάρει πίσω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την ρύθμιση Αρβανιτόπουλου για τις μετεγγραφές, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στην δημοσιογράφο κ. Μακρή. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις:

Για το θέμα της ΔΕΗ και τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται στην Βουλή: «Κάθε συζήτηση στη Βουλή είναι ανοιχτή και κανένας δεν πρέπει να την αρνείται και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο όλα η Βουλή έχει αποδείξει ότι τα συζητάμε.

Δεύτερον, γίνεται κατά την έννοια του Συντάγματος και του Νόμου και του Κανονισμού της Βουλής, αντίθετες μεταξύ τους προτάσεις που καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα μπορούν να προστίθενται; Και σας λέω πως όχι. Αυτή είναι η δική μου γνώμη, δεν προστίθενται.

Τρίτον, υπάρχει ζήτημα συνάφειας των 120 που θα υπέγραφαν μια και κοινή δήλωση για τη μικρή ΔΕΗ με τους 121 που ακυρώνουν την οποιαδήποτε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; «Όχι» θα σας έλεγα γιατί επικοινωνώντας με συναδέλφους στη Βουλή ακούω τους ίδιους να λένε ότι «εμένα η στάση μου μπορεί να είναι άλλη στο θέμα της ΔΕΗ και απολύτως άλλη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι. Δεν λέω ότι δεν είναι έξυπνο, προσέξτε, ούτε το πυροβολώ με την έννοια μιας ιδιαίτερα κριτικής και αυστηρής στάσης. Ίσως κανείς μπορεί να πει ότι από πλευράς πολιτικής τακτικής είναι ένα παιχνίδι, στο πλαίσιο και του κανονισμού. Παίζει μια υπερβολική δημαγωγική ενέργεια έτσι τη βλέπω, αλλά από την άλλη έχει προβλήματα στο εσωτερικό της συλλογιστικής της. Το πρώτο πρόβλημα ότι δεν μπορείς να έχει 120 ετερόκλητους και ας φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Και το δεύτερο, δηλαδή τρεις διαφορετικές προτάσεις περί δημοψηφίσματος, η μία που να ξεκινάει από το 1999 για τη μετοχοποίηση τότε της ΔΕΗ και να φτάνει μέχρι το σήμερα και να θέτει εκ ποδών την απελευθέρωση της ενέργειας ως ενωσιακή πολιτική. Αυτό είναι ένα τελείως ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο και άρα αυτά δεν αθροίζονται.

Δεύτερον, ακόμη κι αν αθροίζονταν δεν σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τρίτον η Βουλή τα συζητάει όλα και δεν πρέπει να αρνείται καμία συζήτηση, για να είμαστε σαφείς».

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον επερχόμενο Οκτώβριο: «Το περιεχόμενο της απόφασης θα σας το εξηγήσουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Ωστόσο στην απόφαση αυτή και στην εισήγηση του κ. Βενιζέλου αλλά και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου βρήκα τρομερό ενδιαφέρον, ανταποκρίνομαι πάρα πολύ θετικά.

Μην ξεχνάτε ότι το όνομα του σχήματος που συνδιαμορφώσαμε το Μάρτιο είναι Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη και μην ξεχνάτε επίσης ότι ο μεγαλύτερος, ο πιο γενικός όρος για να καλύψει το χώρο της Κεντροαριστεράς από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά και κάνοντας και μια αναδρομή δηλαδή σε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, είναι Δημοκρατική Παράταξη για το χώρο μας. Έτσι τον αποκαλούσαμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι διαδικασίες εκείνες οι οποίες οδηγούν σε μια συγκρότηση αυτού του χώρου με όλους μας και τους άλλους συναδέλφους μας από το παλιό ΠΑΣΟΚ που δεν είναι σήμερα μαζί μας και πρέπει να έρθουν. Αναφέρομαι σε όλους και όλες και εκείνες τις δυνάμεις που δεν είναι στο χώρο, ούτε της Ελιάς, ούτε του ΠΑΣΟΚ, αλλά κινούνται εκτός και έχουν μια διάθεση να κουβεντιάσουν μαζί μας. Φερ’ ειπείν δεν ξέρω εάν έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά μαθαίνω και από τηλέφωνα που παίρνω. Είναι ότι η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται το διάλογο με την Ελιά. Άρα λοιπόν έχουμε δυνατότητες συνομιλίας με τη ΔΗΜΑΡ, άρα υπάρχουν και δυνάμεις που κινούνται εκτός της δικής μας πολιτικής περιοχής.

Η Ελιά έχει ένα ποσοστό 8% που σας είπα πως συνπροσδιορίστηκε. Η βάση του είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι που δεν ήταν ΠΑΣΟΚ και στρατεύτηκαν μαζί μας και αυτό είναι καλό. Από εδώ και πέρα όμως θα προχωρήσουμε σε κάτι συντακτικό,. Δηλαδή γιατί να ενοχοποιείται μια άποψη που λέει ότι όχι μόνο ΠΑΣΟΚ, ή Ελιά. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι η Ελιά δεν στηρίζεται σε κοινοβουλευτικά κόμματα άλλα εκτός ΠΑΣΟΚ. Σωστό είναι αυτό που λέει.

Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κινήσεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα που έχει τους δυο βουλευτές, τον κ. Αηδόνη κι εμένα, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και μαζί μας και άνθρωποι που δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ. Ας πάμε μαζί αυτή την πορεία, ο καθένας να κρατάει τις απόψεις του και θα είμαστε τον Οκτώβριο σε μια πολύ –νομίζω- θετικότερη φάση.

Για την άποψη φοιτητών Αρχιτεκτονικής να χαθεί το εξάμηνο στο Πολυτεχνείο: «Θα το αποφασίσει το πανεπιστήμιο με τη διοικητική του αυτοτέλεια που έχει εν προκειμένω. Δεν έχουμε εμείς καμία παρέμβαση να κάνουμε και δεν πρέπει να κάνουμε καμία παρέμβαση. Θα αξιολογηθεί και από τους ίδιους τους φοιτητές και από τους καθηγητές τους. Υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης; Λέγαμε τις ημέρες της κατάληψης ότι δεν χάνεται μια εξεταστική περίοδος που εύκολα αναπληρούται, χάνεται διδακτικό εξάμηνο. Που σημαίνει ότι εάν αυτό χαθεί, θα αναστατώνει το Ίδρυμα για τα επόμενα 4 – 5 χρόνια, γιατί θα προστεθούν σε όλα τα τμήματα του Πολυτεχνείου, ένα εξάμηνο κάθε χρονιά μαζί με όλα τα άλλα. Αντιλαμβάνεστε ότι κατά την εμπειρία του ίδιου του Ιδρύματος στο παρελθόν, η αναστάτωση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό και σταμάτησε.

Αν, λοιπόν, θεωρούν κάποιοι από το Ίδρυμα ότι κάτι δεν διδάχτηκε και δεν μπορεί και δεν προλαβαίνουν να το διδάξουν, θα κάνουν ό,τι αποφασίσουν στο όριο της αυτοτέλειάς του».

Για το αν μπορούν τα πανεπιστήμια να ανταπεξέλθουν στις μετεγγραφές των φοιτητών: «Περιμένουμε να δούμε τους αριθμούς. Η Βουλή ψήφισε στις 14 Μαΐου μια πάρα πολύ γενναιόδωρη διάταξη. Θα ήταν ανακόλουθο να την αλλάζαμε, πρώτον γιατί θα φαινόταν ότι έγινε μια ρύθμιση, έγιναν οι εκλογές και μετά πήραμε τη ρύθμιση πίσω. Και δεύτερον, γιατί τα παιδιά κάνουν ήδη τα μηχανογραφικά τους.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων και τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, όλοι οι πρόεδροι και οι πρυτάνεις είπαν ότι ειδικά για τα κεντρικά πανεπιστήμια, δηλαδή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ, θα υπάρξει η πλημμυρίδα . Και από την άλλη σε ορισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια θα υπάρξει πρόβλημα αποψίλωσης. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε γιατί τα μηχανογραφικά τους τα καταθέτουν τα παιδιά αυτές τις μέρες να περιμένουμε να δούμε πού τελικά εκδηλώνεται το ενδιαφέρον και τι τελικά αριθμούς θα έχουμε και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα να κάνει μια αξιολόγηση του θέματος. Πάντως ρύθμιση που ψηφίστηκε το Μάιο δεν μπορεί το υπουργείο να την πάρει πίσω».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε .