Οι παράγοντες που ωθούν τα παιδιά στην παραβατικότητα – Πώς μια 15χρονη φτάνει να σκοτώσει την ίδια της τη μάνα με συνεργούς συνομιλήκους της. Η και η εγκληματικότητα φαίνεται πως έχει διαπεράσει σε μικρές ηλικίες και σε σοβαρά εγκλήματα.

Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κα Βασιλική Αρτινοπούλου μιλώντας στο protothema.gr και εκφράζοντας μερικές πρώτες σκέψεις για το περιστατικό ανέφερε:

«Δράστης και θύμα ανθρωποκτονίας από την ίδια οικογένεια: πρόκειται για ακραία μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Δύο κύριες διαπιστώσεις προκύπτουν:

Πρώτον, η ενδοοικογενειακή βία και οι συγκρούσεις εντός της οικογένειας που αντανακλούν χαμηλό επίπεδο επικοινωνίας και φτωχές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες μορφές εγκλήματος, όπως είναι η ανθρωποκτονία, και

Δεύτερον, η συμμετοχή των ανηλίκων στην εγκληματικότητα χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τη διάπραξη περισσότερο βίαιων εγκλημάτων.

Εκείνο που πρέπει διαρκώς να μας προβληματίζει είναι η χρήση της βίας ως κώδικα επικοινωνίας και ως μέσου για την επίλυση συγκρούσεων. Οι όποιες πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση και τη μη ανοχή της χρήσης βίας στην επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις».

Τσιγκρής: Οι τρεις παράγοντες που επιδρούν για να γίνουν τα παιδιά παραβατικά

Ο δικηγόρος – εγκληματολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα κ. Άγγελος Τσιγκρής ανέφερε στο protothema «Τρεις συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι επιδρούν για να γίνουν τα παιδιά παραβατικά.

Αν συμπέσουν αυτοί οι τρεις παράγοντες στον ίδιο ανήλικο το παιδί θα εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά και έχει σοβαρότατες πιθανότητες να ενταχθεί στον κόσμο της παρανομίας.

Οι δυο από τους τρεις παράγοντες αφορούν την οικογένεια και μόνο. Γιατί ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας παραγωγής ανθρωπίνων προσωπικοτήτων είναι η οικογένεια.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η παθολογία που επικρατεί στο οικογενειακό περιβάλλον. Και μιλάω για περιπτώσεις όπου κυριαρχεί η βία, η παραβατικότητα στο σπίτι αν υπάρχει εγκληματικό παρελθόν του πατέρα ή της μητέρας. Η κακοποίηση, το παθογενές οικογενειακό περιβάλλον.

Αν αυτός ο παράγοντας με τον παράγοντα έλεγχο, δηλαδή οι γονείς να μην ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους.

Αν συμπέσει και ο τρίτος παράγοντας που είναι η φτώχεια, δηλαδή η ένδεια, η ακραία φτώχεια, τότε οι τρεις αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με την Εγκληματολογία ο συνδυασμός είναι σχεδόν μαθηματικός. Οδηγεί σαν μαθηματική εξίσωση στην παραβατικότητα των παιδιών. Σπάνια ένα παιδί θα τη γλιτώσει.

Αν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα και την νεανική βία, πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που τα φέρνουν αρκετά δύσκολα εις πέρας».