♦ Αν είσαι ο μεγάλος αδερφός/ή

-Για άλλους είσαι ένας δεύτερος πατέρας ή μητέρα. Για άλλους απλά εκείνος που μοιράζει τις σφαλιάρες στο σπίτι!

– Ο σύντροφος στο παιχνίδι, ο πιο δυνατός αντίπαλος, αυτός που τα ξέρει όλα καλύτερα, ο πιο ψηλός, ο πιο έξυπνος, ο πιο δημοφιλής στο σχολείο.
– Αυτός που έχει όμορφα πράγματα, που κάνει ξένες γλώσσες, που τον αγαπούν οι φίλοι του, που έχει κορίτσι/αγόρι…
-Αυτός που κοιμάται πιο αργά, που έχει τα ωραιότερα παιχνίδια, που βγαίνει με τους φίλους του, που παίζει ηλεκτρονικά, που βγαίνει στην πλατεία με το ποδήλατο, που διαβάζει μεγάλα βιβλία, που μιλά στο τηλέφωνο ή στο τσατ, που …που… που..
-Για όλους ο μεγαλύτερος αδερφός παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.

♦ Αν είσαι ο μικρός αδερφός/ή
-Για άλλους είσαι το μικρό παιδί που μπορούν να διασκεδάζουν ατελείωτα και για άλλους ο τύραννος που όλους τους σέρνει από τη μύτη!
– Είσαι αυτός που θέλει να παίζει πάντα με τα παιχνίδια των άλλων, που κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς, που γκρινιάζει για ό,τι θέλει, που ζητά σοκολάτα και την παίρνει!
-Που δεν φορά καπέλο στην παραλία, που ψάχνει και σκαλίζει, που θέλει να παίρνει τα παιχνίδια των άλλων, που πετυχαίνει να γίνεται το κέντρο της προσοχής της μαμάς και του μπαμπά!
-Που σηκώνεται από το τραπέζι και τον κυνηγάνε για να τελειώσει το φαγητό, που του διαβάζουν ακόμα παραμύθια, που παίζουν μαζί του μπάλα και αυτοκινητάκια, που τον φωτογραφίζουν συνέχεια, που απαριθμούν τα κατορθώματά του!
-Που κλαίει με το παραμικρό, που ξυπνά τη νύχτα και θέλει τη μαμά, που αφήνει ανοικτό το φως στο δωμάτιο, που παίρνει στο κατόπι το μεγάλο αδερφό, που …που… που…
-Είσαι πολύ σημαντικός στη ζωή του μεγάλου αδερφού!
Για να δούμε τι καταλάβαμε μαμά…

-Τόσο διαφορετικές θέσεις για να δει κάποιος το ίδιο πράγμα!
-Τα μικρότερα παιδιά, αρκετές φορές, θέλουν ακόμα να γίνεται το δικό τους χατίρι. Με αγάπη και καλοσύνη, και κυρίως με υπομονή, μπορείτε σταθερά να του εξηγήσετε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Σιγά σιγά θα το καταλάβει και θα αρχίσετε να έχετε καλύτερες σχέσεις.
-Στηρίξτε με αγάπη το μεγαλύτερο παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι σας μιμείται αθέλητα!
-Προτείνετε στο μικρότερο παιδί σας μια άλλη δραστηριότητα – κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί και να διασκεδάσετε το ίδιο. Αυτό που θέλει κυρίως είναι την αγάπη και την προσοχή σας!
-Προτείνετε στο μεγαλύτερο παιδί σας μια δουλειά που θα την κάνετε παρέα! Περάστε χρόνο χωριστά με το κάθε παιδί! Θα αισθανθεί μοναδικός! Όπως είναι δηλαδή…

Μαίρη Στραβοράβδη Πηγή: