Τι σχέση έχει το κρυολόγημα με τις ώρες που κοιμάστε

Για τις ανάγκες της έρευνας επάνω στο κρυολόγημα επιστήμονες από το
πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν τις περιπτώσεις 164 ενηλίκων, από τους οποίους συγκέντρωσαν πληροφορίες για παράγοντες υγείας όπως το στρες, την ιδιοσυγκρασία, την κατανάλωση αλκοόλ και την χρήση τσιγάρων.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες τους απομόνωσαν σε ένα ξενοδοχείο, τους χορήγησαν τον ιό για το κρυολόγημα μέσω ρινικών σταγόνων και τους παρακολούθησαν για μία εβδομάδα, συλλέγοντας καθημερινά δείγματα βλέννας για να δούμε αν ο ιός είχε εκδηλωθεί πλήρως (δηλαδή αν είχαν αρρωστήσει από κρυολόγημα).

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν 7 και περισσότερες ώρες.

Όσοι, δε, κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες, ήταν 4,5 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν κρυολόγημα.

Δεν είχε σημασία πόσο χρονών ήταν οι συμμετέχοντες, ποια ήταν τα επίπεδα του άγχους τους, ποια η καταγωγή και η εκπαίδευσή τους. Ακόμα και όταν όλα αυτά ελήφθησαν υπόψιν, ο ύπνος αποδείχτηκε στατιστικά συντριπτικά πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για την ευαισθησία του ατόμου στην πιθανότητα κρυολογήματος.

ip[
Exit mobile version